nieuws

Dordrecht krijgt duurzaamheidsfabriek

ROTTERDAM - Op het Leerpark in Dordrecht komt een duurzaamheidsfabriek. Vanaf 2011 gaan er ongeveer 2.200 leerlingen een technische opleiding volgen. Het gebouw voorziet in haar eigen energiebehoefte.
Behalve beroepsopleidingen zijn er ook veel bedrijven verbonden aan het project. Die zullen onder meer hun werknemers laten bijscholen in de fabriek. De zogeheten ‘maak-industrie', die in Dordrecht nog sterk vertegenwoordigd is, verwacht dat de fabriek zal zorgen voor meer en beter personeel omdat de duurzaamheidsfabriek laat zien dat technische beroepen leuk zijn.
De initiatiefnemers willen dat het gebouw voorop gaat lopen op het gebied van innovatieve en duurzame technieken. Zo komen er bijvoorbeeld een huis en een deel van een schip waarin installaties gebouwd kunnen worden. Ook kan er gesleuteld worden aan duurzame voertuigen zoals een elektronische auto en scooters.
De kosten voor de bouw en exploitatie worden gedragen door de scholen op het Leerpark, de deelnemende bedrijven en landelijke en Europese subsidiepotten. De resterende anderhalf miljoen euro wordt betaald door de gemeente Dordrecht, zo vertelde onderwijswethouder Dion van Steensel vrijdagmorgen. De duurzaamheidsfabriek moet medio 2011 klaar zijn.
De Stichting Urgenda, die Nederland binnen een jaar wil omturnen tot een duurzaam land, heeft het Dordtse plan benoemd tot icoon-project. De duurzaamheidsfabriek is pas het vijfde initiatief in ons land dat die titel kreeg. Eén van de vier andere is de Drijvende Stad, in Rotterdam.
Beeld: Impressie van de duurzaamheidsfabriek.