Thorsdottir maakt met Oranje-selectie statement over de in opspraak geraakte turnwereld

Eythora Thorsdottir heeft samen met haar teamgenoten uit de Nederlandse selectie op Instagram een statement gemaakt over de in opspraak geraakte turnwereld. De turnster uit Poortugaal herkent zich niet in het beeld dat de laatste dagen wordt geschetst.

Nadat de 64-jarige turncoach Gerrit Beltman vrijdag in een interview met het Noord-Hollands Dagblad bekende dat hij turnsters had geslagen en gekleineerd, kwamen er meer verhalen naar buiten. 

Zo vertelde oud-turnster Joy Goedkoop aan de NOS onder meer dat er in haar jeugd dagelijks sprake was van kleineren, schelden en negeren. Zij trainde tot haar twaalfde in Oldenzaal onder trainer Vincent Wevers. 

Wevers is de vader van Olympisch Kampioen Sanne Wevers, ploeggenoot van Thorsdottir bij Oranje. Ook zij plaatste het bericht op Instagram. 

"De afgelopen periode vormt er een opeenstapeling van triest nieuws vanuit de turnwereld. Eerst internationaal, maar nu ook nationaal. Ons medeleven gaat uit naar iedereen die negatieve ervaringen in onze sport heeft gehad", valt er te lezen. 

De turndames voelen zich dan ook verplicht om met een reactie te komen. "Wij herkennen ons niet in het beeld dat nu geschetst wordt van het Nederlandse turnen met betrekking tot de verhalen van vroeger. Waarin vroeger ruimte was voor fysieke en mentale geselingen, behoort dit wat ons betreft tot het verleden." 

Bekijk hierover het volledige statement van de Nederlandse turndames.  

eythora

STATEMENT

De afgelopen periode vormt er een opeenstapeling van triest nieuws vanuit de turnwereld. Eerst internationaal, maar nu ook nationaal. Ons medeleven gaat uit naar iedereen die negatieve ervaringen in onze sport heeft gehad.

Als huidige Nationale Oranje Selectie hechten wij er waarde aan om onze reactie te geven. Wij herkennen ons niet in het beeld dat nu geschetst wordt van het Nederlandse turnen met betrekking tot de verhalen van vroeger. Waarin vroeger ruimte was voor fysieke en mentale geselingen, behoort dit wat ons betreft tot het verleden. Bij ons huidige team heerst een gezond topsportklimaat. Natuurlijk zoeken wij als topsporters fysieke en mentale grenzen op om het verschil te maken en om weer een stap verder te komen. Maar er is bovenal ruimte voor liefde voor de sport. Samen met onze coaches stellen wij onze programma's samen en iedereen realiseert zich dat het echte verschil wordt gemaakt door maatwerk en in te spelen op de individuele behoefte. Elke stap die we hier met z’n allen hebben gezet en elke stap die we nog moeten zetten draagt bij aan het behalen van de potentie van het individu en daarmee van het team.

Wij kunnen geen oordeel geven over de breedtesport. Maar vragen wel iedereen eigen verantwoordelijkheid te nemen om te realiseren waar het om draait: liefde voor de sport. Voor de jeugd vinden wij het belangrijk dat sport een uitlaatklep is en dat men blijft bewegen.

Wat ons betreft is de turnsport in Nederland de laatste jaren de juiste weg ingeslagen. Natuurlijk is er nog altijd ruimte voor verbetering en moet deze ruimte benut worden! Laten we vooral samen het gesprek aangaan en de discussie blijven voeren over hoe we dit samen bereiken. Wij roepen de KNGU op om de ingeslagen weg niet te blokkeren of af te breken. Er gebeuren veel mooie dingen die juist de volgende generatie inspireert en helpt om van onze sport te genieten. Wij voelen ons verantwoordelijk om een gezond (top)sportklimaat achter te laten voor de volgende generatie. Een klimaat waarin iedereen op elk niveau kan genieten van de sport waarin plezier, gezondheid en veiligheid voorop staan.


 

Meer over dit onderwerp:
Sport
Deel dit artikel: