nieuws

Turnster Thorsdottir: 'We worden gestraft voor wat er vroeger is gebeurd'

Het bestuur van de Nederlandse turnbond KNGU heeft alle bondstrainers van het topsportprogramma op non-actief gezet. Het topsportprogramma wordt gedurende het onderzoek naar misstanden in de sport stilgelegd. Dat heeft ook gevolgen voor turnster Eythora Thorsdottir uit Poortugaal, die alleen nog niet weet wat de gevolgen voor haar gaan zijn.
"Voor elk individu volgt een apart gesprek welke maatregelen bij welke trainer past, welk effect dat op ons heeft en wat de gevolgen zijn", zegt Thorsdottir. Tot dit moment was zij vol in training voor het EK turnen in december en uiteraard de uitgestelde Olympische Spelen van Tokyo in 2021. Thorsdottir hoopt snel duidelijkheid te krijgen.

'Gestraft voor wat vroeger is gebeurd'

De bal ging rollen na een interview met turntrainer Gerrit Beltman met het Noord-Hollands Dagblad, waarin hij bekende turnsters onder andere te hebben gekleineerd. Thorsdottir benadrukt dat zij alleen maar 'hartstikke positieve ervaringen heeft'. "Ik train al heel lang met de trainer met wie ik nu nog train (Patrick Kiens, red.). We zijn de afgelopen jaren met elkaar meegegroeid. Vroeger was het allemaal net wat anders." Volgens Thorsdottir kan zij altijd bij de de bondscoach van de Nederlandse turnploeg terecht als zij iets nodig heeft of in een dip zit. "Ik heb daar niks in gemist", benadrukt ze.
Thorsdottir heeft respect voor de turnsters die nu met hun negatieve ervaringen naar buiten komen. "Dat mag ook zeker, maar voor ons is het jammer dat we nu met tien jaar bezig zijn met een ontwikkeling naar een veiliger sportklimaat. In mijn ervaring is dat zeker wel gaande. We zijn nog niet op honderd procent, maar daar zijn we nu mee bezig. We worden nu een beetje gestraft voor wat er vroeger is gebeurd. Het mag zeker erkend worden, maar het is jammer voor ons."
Met topsport is het lastig om de grens te bewaken, geeft Thorsdottir toe. "Maar bij ons is de communicatie the key. Ik kan altijd met mijn coach overleggen. Als hij iets vervelends tegen mij heeft gezegd, dan kan ik zeggen dat hij dat niet moet zeggen. Van hem krijg ik dan excuses. Andersom geldt dat net zo. Het is net zoals in het normale mensenleven. Topsport is gewoon net iets harder, maar dat is niet alleen in de turnwereld zo. Bij mij gaat het persoonlijk goed."

'Niet de ideale route naar de Olympische Spelen'

Thorsdottir krijgt de laatste dagen van alles mee over de misstanden in de turnwereld. Eerder deze week plaatste zij op haar Instagram-pagina een statement hierover.
De tekst gaat verder onder de Instagram-post:
"Het bestuur heeft deze beslissing genomen en daar zijn veel gesprekken gaande", zegt Thorsdottir. "We werken allemaal naar hetzelfde belang: een veilig topsportklimaat. De turnbond ziet daar een andere weg in dan wij als turnsters. Het is namelijk ook ons Olympisch jaar. Dit is totaal geen ideale weg. We weten de exacte consequenties nog niet, maar ik kan me voorstellen dat dit niet de ideale route naar de Olympische Spelen is."
Lees meer: Thorsdottir maakt met Oranje-selectie statement over de in opspraak geraakte turnwereld
Thorsdottir vindt het lastig om te zeggen of er iets moet veranderen in de turnwereld. "Je hebt de positieve en negatieve kant. Dat moet blijken uit het onderzoek wat het beste beleid zal zijn. Wat mij betreft gaat het de goede kant op en heb ik geen slechte ervaringen. Maar als het voor genoeg mensen vervelende ervaringen zijn, dan zouden we daar wat in kunnen verbeteren."
Nu moet de turnster snel schakelen. "Ik heb nog steeds een normaal trainingsschema in mijn hoofd. Maar ik moet gaande weg gaan horen wat er voor mij veranderd en aangepast gaat worden. Ik hoop dat het met mijn coach en mijn manier zal zijn, maar ik ben bang dat er wat wordt aangepast", besluit Thorsdottir.