nieuws

Aboutaleb: 'Steekproefsgewijs controleren in moskeeën op coronamaatregelen'

Burgemeester Aboutaleb op Radio Rijnmond
Burgemeester Aboutaleb op Radio Rijnmond
Burgemeester Aboutaleb heeft aangekondigd dat er steekproefsgewijs gecontroleerd zal gaan worden op het naleven van de coronamaatregelen bij moskeeën. Volgens de burgemeester zal er gekeken worden of de moskeegangers wel anderhalve meter afstand houden.
Aboutaleb deed eerder een oproep om het offerfeest thuis te vieren. Niet alle moskeeën in Rotterdam geven gehoor aan die oproep.
Lees meer: Moslimorganisaties roepen op: niet naar familie en niet naar moskee tijdens offerfeest
Zo kan de Turkse Kocatepe Moskee aan het Afrikaanderplein in Rotterdam vrijdag een bezoek van controleurs verwachten. Burak Kilic, de imam van de moskee, houdt toch een gezamenlijk gebed, ondanks een oproep om het offerfeest thuis te vieren. Kilic verwacht tussen de vierhonderd en vijfhonderd moskeegangers.
Lees meer: Gebed offerfeest gaat door ondanks waarschuwingen, met mondkapjes en eigen gebedskleedjes
Andere moskeeën in Rotterdam houden geen grote bijeenkomst, om besmettingen met het coronavirus te voorkomen. Er geldt geen verbod op het offerfeest, maar er zullen controles bij moskeeën plaatsvinden.
Zo laat de Vereniging Marokkaanse Moskeeën Zuid Nederland in een brief aan haar achterban weten in nog maar drie van de veertien moskeeën het offerfeest te zullen vieren.
De bijeenkomst wordt alleen nog gevierd in de Essalam moskee in Rotterdam Feijenoord, de moskee Abou Bakr Markaz Ettaouhid in Rotterdam Oude-Noorden en de Nour moskee in Zwijndrecht.