nieuws

Geluid Erasmusburg op Filmfestival

ROTTERDAM - Muzikant en geluidskunstenaar Rutger Zuydervelt komt tijdens het Internationale Filmfestival Rotterdam met een bijzonder audioproject over de Erasmusbrug. De Rotterdamse kunstenaar heeft alle geluiden op, in en onder de brug verwerkt in een tienminuten durende voorstelling.
Met zijn apparatuur maakt Zuydervelt opnames van alle geluiden die de brug maakt doordat er verkeer overheen rijdt of loopt. Soms klinkt het metalig, dan weer laag dreunend of hoog piepend.
Van alle geluiden maakt de muzikant een compositie die hij 'Breathing Bridge' noemt. De Rotterdammer is gevraagd door de Amerikaanse filmmaker Jim Jennings om een voorprogramma te maken. "Jennings maakt stomme films over zijn geboortestad. Dus leek het mij logisch om dan een geluidsproject over 'mijn' stad te maken", zegt Zuydervelt.
De bezoeker zit in een pikdonkere bioscoopruimte en krijgt eerst de geluidscompilatie te horen. "Daarna de stomme film van Jennings en na afloop weer een geluidsmontage". Zuydervelt maakt ook een tien minuten durende geluidscompilatie van de rivier de Maas 'Breathing Water'. De audio van geluidskunstenaar Rutger Zuydervelt draait op het Rotterdamse filmfestival op 29 januari en 1 februari. Meer informatie op de site van het IFFR die van Rutger Ruydervelt.