nieuws

Aboutaleb over invoering mondkapjesplicht: 'Ik wil te allen tijde goed in de spiegel kunnen kijken'

"Ik wil te allen tijde goed in de spiegel kunnen kijken en zeggen: ik heb alle mogelijkheden die er waren benut om ervoor te zorgen dat mijn stad en mijn regio niet onnodig aan gevaar zijn blootgesteld. En dit is een manier, dus we doen het dan maar zo." Met die woorden reageert burgemeester Ahmed Aboutaleb op het invoeren van een mondkapjesplicht op meerdere plekken in Rotterdam.
De gemeente Rotterdam start op woensdag 5 augustus op verschillende plekken in de stad met een proef voor het dragen van mondkapjes. Het gaat om delen van de binnenstad en grote winkelcentra. Tot nu toe waren ze alleen verplicht in het openbaar vervoer.Lees meer: Rotterdam krijgt op verschillende plekken in de stad een mondkapjesplicht
De mondkapjesplicht geldt vanaf aankomende woensdag voor in ieder geval drie weken. "Daarna gaan we beoordelen hoe en wat", vertelt Aboutaleb. "Tegelijk doen we ook onderzoek om te kijken hoe de bewoners/bezoekers van het centrum en de ondernemers het ervaren."
Maar wat als je enkel een straat waar een mondkapjesplicht geldt over moet steken, op weg naar een straat zonder die verplichting? Moet je dan alsnog in korte tijd een mondkapje op en af doen? "Dat dacht ik wel ja, je kunt daar niet ingewikkeld moeilijk over gaan doen", aldus Aboutaleb. "Anders moet je eromheen lopen. Of pak de fiets eromheen, ook goed voor de gezondheid."

Eigen verantwoordelijkheid

"Er zijn te veel mogelijkheden om het virus op te lopen, dat is wel gebleken de afgelopen periode", vervolgt de burgemeester van Rotterdam en tevens voorzitter van de veiligheidsregio. "Er zijn moskeeën gesloten waar mensen het virus hebben opgelopen, studenten hebben op verschillende plekken het virus opgelopen. Het aantal besmettingen stijgt, omdat veel van die mensen een grote sociale kring hebben."Lees meer: RIVM: Aantal besmettingen in Rotterdam blijft doorstijgenLees meer: Rotterdamse studenten besmet met coronavirus: 'Mogelijk wordt groep nog veel groter'
"Ik denk dat het goed is om mensen aan te blijven sporen tot goed gedrag op basis van de eigen verantwoordelijkheid, maar soms moet je de eigen verantwoordelijkheid een beetje helpen. En dat gaan we nu doen."

Werkt een mondkapje wel?

"Die discussies laat ik bij de wetenschappers achter, ik constateer dat zij het niet met elkaar eens worden", reageert Aboutaleb op de vraag of het dragen van een mondkapje wel enig nut heeft. "Als ik kijk naar de Amerikaanse televisie zie ik Dokter Fauci, een gerenommeerd viroloog, die zweert bij een mondkapje. Ik ben geen viroloog en moet daarbij weg blijven, maar feit is wel dat wij als bestuurders soms met tien procent informatie besluiten moeten nemen."
"We laten op deze manier aan onze burgers zien, dat we alle mogelijkheden die er zijn om hen en de stad te beschermen, nemen. Stel je voor, dat de stad Rotterdam en Amsterdam samen een oranje-status zouden krijgen. Door andere landen opgelegd. Dat zou betekenen dat heel Nederland die status krijgt opgelegd, ook onze vrienden in Groningen, Overijssel en Maastricht. Daarbij draait een groot deel van onze economie rond de Rotterdamse haven en Schiphol, ik wil niet op mijn geweten hebben dat we weer terugvallen naar punt nul."

Twintig man

Hoe gaat Rotterdam handhaven op het dragen van een mondkapje in de daarvoor aangewezen gebieden? "De bedoeling is dat wij zo'n twintig man in het centrum zullen hebben die de mensen coachen als ze geen mondkapje dragen", vertelt Aboutaleb. "Als ze er geen hebben kunnen wij er eentje geven. En als iemand zich dan alsnog de wet niet wil laten voorschrijven hebben wij de sterke arm achter de hand. Dan kunnen we een boete uitschrijven, maar de hoogte daarvan moet het Openbaar Ministerie nog bepalen."

Offerfeest

In gesprek met verslaggever Jan-Roelof Visscher reageerde burgemeester Aboutaleb ook nog op de vieringen rond het offerfeest, die vrijdag beginnen. "Ik ben dankbaar dat de moskeegroepen hebben besloten een groot deel van de moskeeën te sluiten vrijdag, omdat er toch echt risico's gelopen worden. Het is voor hen een religieus en financieel pijnlijk offer, ik hoop dat de gelovigen die gebruik maken van de moskeeën die de komende periode ook financieel ondersteunen."Lees meer: Moslimorganisaties roepen op: niet naar familie en niet naar moskee tijdens offerfeest
Een paar moskeeën gaan toch door met de geplande diensten rond het offerfeest. "Op basis van de grondwet mogen zij, maar we zullen vrijdag wel present zijn om de boel te controleren", besluit Aboutaleb.Lees meer: Hoofdredacteur Moslimkrant: 'Was goed geweest als men het offerfeest had verboden'