nieuws

Rotterdamse agenten niet vervolgd voor appjes over 'pauperallochtonen'

© Flickr, Álvaro Ibáñez
De Rotterdamse agenten van wie in juli bekend werd dat ze racistische uitlatingen plaatsten in een WhatsApp-groep zullen niet worden vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Rotterdam dinsdag besloten na een strafrechtelijk onderzoek.
Het gesprek in de app is van vorig jaar en werd gevoerd tussen negen politie-agenten. Daarin worden burgers met een migratieachtergrond 'kankervolk', 'kutafrikanen' en 'pauperallochtonen' genoemd. Aanleiding was de mishandeling van een jongen in Spijkenisse.
Uit het onderzoek is gebleken dat sommige uitlatingen zeker 'laakbaar' en 'niet passend' zijn voor agenten. Maar in de wet zijn dergelijke uitspraken alleen strafbaar als die in het openbaar worden gedaan. Omdat de uitspraken in een WhatsApp-groep werden gedaan, zijn de agenten dus niet strafbaar.
Lees meer: Strafrechtelijk onderzoek naar WhatsApp-groep politie Rotterdam, vijf agenten verplicht thuis
De agenten zullen weer aan het werk gaan, maar de politie gaat de zaak intern verder onderzoeken. Op basis van de resultaten worden eventuele verdere maatregelen voorgesteld. Strafontslag is volgens de politie nog een mogelijkheid, 'maar een dergelijke maatregel ligt niet in de lijn verwachtingen'.
Hoofdcommissaris van de Regionale Politie Eenheid Rotterdam laat in een reactie weten: “De uitlatingen die ik las vind ik in geen enkele tijdsgeest passend. Zeker niet voor politiemensen. Buiten op straat zijn wij er heel goed in om ongewenst gedrag van mensen te begrenzen. Wij moeten dat dan ook binnen doen. Een disciplinaire toets van de uitspraken is in 2019 uitgebleven. Een nieuwe, kritische blik is in zo’n geval onvermijdelijk. Ik sta pal voor alle collega’s die iedere dag hun best doen in lastige omstandigheden.”
Het is nog onduidelijk of de agenten weer op bureau Marconiplein mogen werken.