nieuws

Eerste elektrische vuilniswagen rijdt in Rotterdam

Op sommige plekken in Rotterdam-Zuid worden ondergrondse containers niet meer met een 'dieseltje', maar met een elektrische vuilniswagen geleegd. Een uniek project: het is de eerste ter wereld in zijn soort. De wagen rijdt niet alleen elektrisch. De kraan die de containers uit de grond trekt wordt ook elektrisch gevoed.
Dit is allemaal onderdeel van een pilot. "We zijn vier jaar geleden begonnen met de ontwikkeling van dit voertuig. We willen dat graag voor de burgers, omdat we een schone leefomgeving willen", legt Paul van Emmerik, van Gemeente Rotterdam uit.

Zero Emissie

Stadsontwikkeling en wethouder Bonte hebben een rapport geschreven: Zero Emissie Stadslogistiek. "Daarvan moeten we dit soort wagens ontwikkelen. Anders kunnen we nooit naar een emissieloze toekomst in 2030."
Een elektrische vuilniswagen is duurder dan een dieselwagen. "We moeten eerst ontwikkelen. Veel kennis opdoen en ook leren in de praktijk. Dan gaan we testen. Als hij dan helemaal goed is, kan hij in serie worden gebouwd en dan wordt hij vanzelf goedkoper."

'Je hoort de vogeltjes fluiten'

Chauffeur Richard van der Steen is enthousiast over 'zijn' nieuwe wagen. "Het is heel erg wennen. Maar het is een fantastische auto om in te rijden. Het is geruisloos, je hoort de vogeltjes fluiten."
Om de veiligheid van de omgeving te kunnen waarborgen zijn er allerlei 'tools' ingebouwd. "Zodra je aan komt rijden maakt de wagen een zoemend geluid. Zodat hij iets meer herrie maakt om de mensen te attenderen dat wij eraan komen. Als je rechts een bocht maakt, gaat er een piepsignaal af."
Het onderhoud van elektrische wagens is anders dan bij de 'oude' dieselmodellen. Daarom hebben de monteurs en chauffeurs een speciale opleiding gekregen. Ook heeft de gemeente een speciale werkplaats.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl