nieuws

Weer ophef om monumentale Dordtse brug

Het is een steeds terugkerend onderwerp van ophef in het historische centrum van Dordrecht: de Damiatebrug. Vijf jaar geleden waren er al felle discussies over het plaatsen van allerlei toeters en bellen bij de brug. Nu wil de gemeente Dordrecht die plannen alsnog doorvoeren. Omwonenden komen opnieuw in verzet. Zij vinden dat het rijksmonument niet mag worden aangetast. Het historische ophaalbruggetje, dat de Wolwevershaven en de Kuipershaven verbindt, is de enige brug in Dordrecht die nog met de hand bediend wordt. Maar daar komt verandering in als de brug begin volgend jaar gemoderniseerd wordt en voorzien van camera’s, rinkelende bellen en rood-witte slagbomen.

Op afstand

De aanpassingen zijn nodig omdat de brug op afstand bediend gaat worden, legt Tom Verwaart namens de gemeente uit: “De centrale brugbediening gaat verhuizen van de Kuipershaven naar het Stadskantoor, dus daarom moeten er camera's en slagbomen bij de brug komen.”
"De brug ligt over rijksvaarwater en er ligt een haven achter die ook benut moet kunnen worden als vluchthaven voor de binnenvaart. Hij wordt daarom samengevoegd met de centrale bij het stadskantoor, omdat we dan minder personeel nodig hebben om alles in de gaten te houden.”
En die rood-wit gekleurde slagbomen bij de historische brug? “Die zijn onvermijdelijk,” zegt Verwaart. “We zijn gebonden aan de landelijke wetgeving voor veiligheid van bruggen, en daar hoort dit type slagbomen bij.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl