nieuws

DAC Dordrecht mag opvanghuis Singel openen

ROTTERDAM - Het Diakonaal Aandachtscentrum (DAC) in Dordrecht mag de deuren van het nieuwe opvanghuis aan de Singel 275 openen. Dat hebben burgemeester en wethouders van Dordrecht beslist.
Al sinds mei vorig jaar is er verzet tegen de verhuizing van het DAC. Dat is nu nog gevestigd aan het Steegoversloot, maar moet daar weg in verband met de verbouwing van het Hofkwartier. Omwonenden van het pand aan de Aelbert Cuijpsingel vrezen overlast door dak- en thuislozen, zwervers en drugsverslaafden.

Eenzaam

Wethouder A. Kamsteeg, van Zorg, zegt dat angst van omwonenden te begrijpen, maar vindt die niet terecht: "het is geen pure dak- en thuislozenopvang, zoals bij het Leger des Heils. Het gaat ook om mensen, die eenzaam zijn en een praatje willen maken. Op de huidige locatie heeft het DAC in ruim 17 jaar zelden of nooit voor overlast gezorgd. Wij vinden zo'n voorziening in deze stad belangrijk en daarom hebben we vrijstelling verleend van het bestemmingsplan. Eerst voor de begane grond en nu ook voor de eerste etage, die het centrum als kantoor wil inrichten".

Bodemprocedure

Het centrum wil zelf niet reageren., maar volgens Kamsteeg is de opening binnen twee weken voorzien. Buurman A. Kleinjan zegt te betwijfelen. Hij kondigt juridische stappen aan, om de opening tegen te houden. Ook wil hij een bodemprocedure aanspannen: "het diakonaal aandachtscentrum en de gemeente Dordrecht hebben onder één hoedje gespeeld. Het centrum is nog niet eens open, maar ik heb nu al overlast. Er is graffity tegen mijn woning gespoten en ik word 's avonds en 's nachts wakker gebeld. Ik word gezien als de kwaaie pier. Dat zal vast niet veranderen als het centrum open gaat".