nieuws

Stadiondirecteur hoopt dat Feyenoord-supporters zich aan de regels houden: 'We rekenen op hun gezond verstand'

Directeur Jan van Merwijk van Stadion Feijenoord vindt de mondkapjesplicht bij wedstrijden 'geen makkelijke maatregel', maar wel een duidelijke. "Het geldt voor iedereen, dat is voor ons makkelijk te controleren."
Eerder wilde premier Rutte geen enkele toeschouwer toelaten, maar vrijdagochtend werd besloten dat voorlopig 3000 supporters de wedstrijden mogen bijwonen. Dat vond Van Merwijk geen verrassing. "Het was wel duidelijk dat de burgemeesters en voorzitters van de Veiligheidsregio's de mogelijkheid werd geboden om maatwerk te bedenken."Lees meer: Maximaal 3000 fans toegestaan bij Feyenoord-Sparta; mondkapjes verplicht
Even dacht iedereen dat de maatregelen in het stadion nog wel strenger zouden worden, nadat eerder deze week bij de training door toeschouwers werd gezongen. "Vanuit de voetballerij is het heel lastig om een stilzwijgend publiek te hebben omdat de emoties soms hoog oplopen. Bij de opkomst van de training was er aan het begin wat commotie, maar wat ons betreft binnen de perken."Lees meer: Publiek verwelkomt Feyenoord met clublied in De Kuip
Van Merwijk begrijpt wel dat er nu strengere regels gelden. "Vanwege die training worden nu meer maatregelen genomen. Natuurlijk speelt ook mee dat het aantal besmettingen in Rotterdam toeneemt."

Controleren en aanspreken

De stadiondirecteur denkt dat het handhaven van de mondkapjesplicht een flinke klus wordt. "Het is een duidelijke regel die geldt voor iedereen. Daarmee is duidelijk dat op het moment dat je je bij de poort meldt een mondkapje op hebt en ook in het stadion zal het mondkapje altijd op moeten. Dat is een duidelijke regel die makkelijk te controleren is. Zo kunnen we mensen snel aanspreken ze geen mondkapje op hebben."
Hij hoopt daarbij dat supporters elkaar ook aanspreken. "We rekenen uitdrukkelijk op het gezond verstand van onze bezoekers. We zullen ze aanspreken als ze het kapje niet dragen, maar we gaan er zeker niet het gevecht op aan, om het zo maar te zeggen. We hopen op sociale controle en we willen er ook aan informatievoorziening doen. Draag het kapje in het in belang van de club, jezelf en de medesupporters."
Of het publiek er bij de volgende wedstrijden bij mag zitten, hangt af van wat er zondag gebeurt. "We zullen ons eraan moeten houden. Anders zie ik de burgemeester nog maar één maatregel nemen en dat is het niet meer toelaten van publiek. We willen voetbal met publiek mogelijk maken, ook onder deze omstandigheden.

Supportersvereniging mist sfeer in het stadion

Remco Ravenhorst van de supportersvereniging van de Rotterdamse voetbalclub is teleurgesteld over het lage aantal supporters dat is toegestaan, maar snapt de beredenatie. "Ik wil wel opmerken dat er echt goed is uitgezocht dat we met 7000 supporters op anderhalve meter kunnen zitten in De Kuip. Dat er dan toch zo vlak voor de wedstrijd deze extra maatregel wordt afgesproken, dat hadden we liever anders gezien."
Ravenhorst is het dan ook eens met Van Merwijk. "We moeten zien hoe het gaat zondag. Hopen dat het goed gaat en dat er ruimte is om uit te breiden." Ook denkt hij dat de club er alles aan heeft gedaan om zondag zo goed mogelijk te laten verlopen.
Want een wedstrijd met maar 3000 supporters in het stadion is toch wel echt anders dan met 50-duizend die er normaal zitten, vindt Ravenhorst. "Ik denk dat niet stormliep bij de kaartverkoop omdat het merendeel zich nog afvraagt of het nog leuk is om in zo’n context naar het Stadion te gaan. Het gaat er natuurlijk om dat je met je vrienden en collega’s een wedstrijd wil beleven en de ploeg steunen. Dat gaat niet met de maatregelen die er nu zijn. Ik denk dat dat ook wel een rol speelt bij de achterban."
Hoe het zondag gaat zijn? "Ik ga het ervaren, want ik kan me er geen voorstelling van maken."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl