nieuws

GGD beperkt onderzoek naar bron en verspreiding coronavirus

De GGD Rotterdam-Rijnmond gaat anders bron- en contactonderzoek doen. Er zal gerichter onderzoek gedaan worden naar mensen die een verhoogd risico op verspreiding van het virus lopen. Andere besmette personen moeten vooralsnog zelf hun contact op de hoogte brengen dat ze met corona besmet worden.
Met een verhoogd risico doelt de GGD op mensen die bijvoorbeeld werkzaam zijn in de zorg of als zij vaak met kwetsbare personen in contact komen. Ook noemt de GGD mensen die besmet zijn en evenementen hebben bijgewoond van meer dan tien personen waarbij het niet mogelijk was om anderhalve meter afstand te houden. Bij hen is er sowieso al een verhoogd risico dat er meer personen besmet zijn.
Andere positief geteste Rijnmonders worden gevraagd voortaan zelf de mensen met wie ze in de afgelopen twee weken contact hebben gehad, te informeren over hun besmetting. Als daarna blijkt dat die contacten ook besmet zijn, springt de GGD weer bij om zo zicht te houden op zogeheten 'clusters van besmette personen'.
Reden voor de maatregel is het tekort aan personeel. De GGD's zijn bezig met het aantrekken van nieuwe medewerkers. Landelijk zijn er zo'n vijfhonderd nodig. Hun opleiding duurt 4 weken.

Carte blanche voor de GGD's

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid wil de GGD's helpen om zo snel mogelijk te kunnen opschalen. Tegenover de NOS liet hij vrijdag weten dat de gezondheidsinstanties zelfs van personeel van Defensie gebruik mogen maken als dat nodig is.
Volgens De Jonge zijn de GGD's in de knel gekomen, omdat het aantal personen dat zich laat testen de afgelopen weken hard is gestegen. Ook blijkt dat een besmet persoon gemiddeld zeventig contacten heeft. De minister hoopt dat de GGD in Rotterdam over twee weken weer volwaardig bron- en contactonderzoek kan doen.