nieuws

Reddingsteam USAR komt eerder terug uit Beiroet

Foto's: USAR op Twitter
Foto's: USAR op Twitter
Het werk van het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR in de Libanese hoofdstad Beiroet zit erop. Maandagmiddag vliegt het team met 64 vrijwilligers, die voor een groot deel uit de regio Rijnmond komen, terug naar Eindhoven. Dat is eerder dan gepland.
"Als het echt nodig was geweest, hadden we zeven dagen en nachten gezocht naar slachtoffers", zegt Jop Heinen, woordvoerder van het Urban Search and Rescue-team in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar omdat hier zoveel teams zijn, bleek na een dag of twee dat het werk er al wel op zat."
Vanwege het coronavirus wordt het team bij thuiskomst niet ontvangen door familieleden. Ook moeten de vrijwilligers bij aankomst, net als voor vertrek, een coronatest ondergaan. Daarna moeten ze twee dagen in quarantaine (humanitaire hulpverleners vallen in een uitzonderingscategorie) en krijgen ze begeleiding van een traumapsycholoog.

Andere taak

Het reddingsteam met onder anderen brandweerlieden, zorgmedewerkers, bouwkundigen en acht speurhonden werd na de verwoestende explosie in de haven naar Beiroet gestuurd om te zoeken naar slachtoffers onder het puin. Die werden niet aangetroffen.
Afgelopen weekend hielp USAR de lokale autoriteiten bij het in kaart brengen van de schade aan gebouwen. Er is onder meer gekeken naar of gebouwen moeten worden gesloopt of kunnen worden opgeknapt. "Daar hebben onze bouwkundigen een handje bij geholpen", zegt Heinen. "We zijn dus met een andere taak aan de slag gegaan, maar onze mensen zijn nu in Nederland in de vakantieperiode ook hard nodig."
Afgelopen weekend gingen duizenden Libanezen de straat op om te demonstreren tegen corruptie binnen de regering. De Libanese regering had de ramp kunnen voorkomen, vinden veel mensen. Vanwege de protesten moest USAR de werkzaamheden tijdelijk stilleggen.
"Het werd niet verstandig geacht om met ons werk door te gaan", zegt Heinen. "Maar dat is ook het enige dat we ervan hebben gemerkt, want we zaten op een paar kilometer afstand van de binnenstad."
Bij de ramp in de haven van Beiroet kwamen zeker 158 mensen om het leven. Vijfduizend mensen raakten gewond. Er worden nog steeds veel personen vermist.💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl