nieuws

Corona leidt tot meer wangedrag van vliegtuigpassagiers

© Rick Huijzer
Het aantal passagiers dat zich in een vliegtuig misdraagt is in de eerste helft van dit jaar sterk toegenomen. Die stijging heeft volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) te maken met de maatregelen rondom het coronavirus. Ook op vluchten van en naar Rotterdam The Hague Airport is vaker sprake van wangedrag.
De inspectie kreeg op alle vluchten van en naar Nederland in juli bijna honderd klachten. Elf van die meldingen hadden te maken met Rotterdam The Hague Airport. Op zich een klein deel, maar vergeleken met de laatste drie jaren een uitschieter en bijna een verdubbeling van de voorgaande 'topmaand'.
Volgens de inspectie heeft zestig procent van de meldingen te maken met passagiers die zich niet of onvoldoende houden aan de coronamaatregelen, zoals onder meer de plicht tot het dragen van een mondkapje. Van en naar Rotterdam gaat het om zeven van de elf voorvallen.
Inspecteur-generaal Jan van den Bos van de ILT vraagt alle betrokken partijen alert te blijven, en als het kan meer preventieve maatregelen te nemen om hinderlijk gedrag van passagiers te voorkomen. Wangedrag is volgens de inspectie een risico voor de vliegveiligheid, omdat cabinepersoneel daardoor ernstig kan worden gehinderd tijdens het werk.

'Zorgelijke ontwikkeling'

"Het is een zorgelijke ontwikkeling", zegt een woordvoerder van het Rotterdamse vliegveld. "De veiligheid aan boord is heel belangrijk. Ook wijzen we passagiers vooraf en op het vliegveld op de richtlijnen die gelden. We hopen dat mensen die regels ook volgen."