nieuws

Kunstmestfabriek in Vlaardingen tijdelijk stilgelegd

Overleg van de hulpdiensten met personeel van Yara.
Overleg van de hulpdiensten met personeel van Yara. © JBMedia
De kunstmestfabriek van Yara in Vlaardingen is donderdagmiddag uit voorzorg stilgelegd. Een tankauto heeft op het terrein in de Zevenmanshaven Oost per ongeluk de verkeerde stof in een tank geloosd, zegt de brandweer. In de loop van de middag was het voorval onder controle.
Het gaat om een tank van 60 m3. In die tank zit fosforzuur. Daar is kaliumcarbonaat aan toegevoegd, wat zorgt voor een chemische reactie. De tank wordt gekoeld, maar dat heeft het chemische proces van de stoffen nog niet kunnen stoppen.
Rondom de tank is een gebied van vijftien meter afgezet. Volgens de brandweer is geen sprake van ontploffingsgevaar en zijn de temperaturen stabiel. De Milieudienst Rijnmond is ingeschakeld voor het advies over de stoffen.
Rond 15:45 uur was de situatie onder controle en droegen de hulpdiensten de zaak over aan het bedrijf. De tank wordt leeggepompt.
Bij Yara ligt onder meer de stof ammoniumnitraat opgeslagen, de stof die deze maand de explosie in de haven van Beiroet veroorzaakte. Volgens de brandweer is zeker dat die stof nu niet betrokken is.
Lees meer: Voor de opslag van ammoniumnitraat in onze regio gelden de strengste eisen