Dit moet je zien: Giessenburgers bouwen megawaterglijbaan in eigen achtertuin

Elf meter lang, zeven meter hoog en belastbaar tot een kilootje of 550. Giessenburgers Thomas en Remon zoeken deze zomer op een wel heel bijzondere manier verkoeling. Ze bouwden in de achtertuin van Thomas een megawaterglijbaan, die uitkomt in de Giessen.

"Ik zag anderhalf jaar geleden een tv-programma, Bommetje, waarbij ze zo'n soort glijbaan hadden. Toen dacht ik: dat moeten wij ook bouwen!", vertelt Thomas enthousiast. "Mijn zoon werd drie weken geleden vijf jaar en dat vonden we wel een mooie gelegenheid."

Niet zonder risico

Binnen een dag stond het bouwwerk. Het blijkt vooral een cadeau voor papa en zijn vrienden, erkent Thomas. Kinderen onder de 18 jaar mogen er namelijk niet vanaf, omdat het gevaarte niet geheel zonder risico is.

Zo kneusde vriend Remon al zijn knie bij het naar beneden glijden. "Ik liep een weekje mank, maar dat was de moeite waard", lacht hij. En toen zes man tegelijk naar beneden gingen, braken er aan de onderkant wat balkjes van de schans af. "Toen hebben we nog een middag staan knutselen om de boel te verstevigen."

Tekst gaat verder onder de video

Glijden met uitzicht

Thomas en zijn vrienden maken dus vooral gebruik van de glijbaan, maar zelfs mensen die in een bootje over de Giessen langs het bouwwerk varen, kunnen glijden. Iedereen die ervan af wil, krijgt eerst duidelijke instructies. En daarbij geldt dat het allemaal op eigen risico is.

"Je kijkt vanaf hier uit op de Peursumse Vliet, dus het is glijden met uitzicht", lacht Remon. "Dit is het mooiste plekje van de Giessen."

De mannen zijn van plan de glijbaan na de zomervakantie af te breken. Tot die tijd zal er ongetwijfeld nog honderden keren gegleden worden, waarbij het kind in de volwassenen keer op keer naar boven komt. Thomas: "Ik ben echt nog een kleine jongen van 34."


Zes weken lang trekken de verslaggevers door de regio tijdens de Zomertoer, Bestemming Rijnmond. Deze week wordt Gorinchem en de gemeente Molenlanden uitgelicht op tv, radio, de website en sociale media. De verhalen en reportages zijn hier terug te vinden.

Deel dit artikel: