nieuws

Bloedbank: meer plasma nodig van ex-coronapatiënten

Bloedbank Sanquin hoopt dat meer ex-coronapatiënten hun bloedplasma komen doneren. Al tienduizend mensen die het virus hebben gehad, hebben dat gedaan, maar om een coronamedicijn te kunnen ontwikkelen is nog heel veel meer bloedplasma nodig.
"Het is absoluut bemoedigend dat er zoveel mensen zijn langsgekomen", zegt Merlijn van Hasselt van Sanquin. "Maar we zijn er nog niet. We hebben er zeker zestienduizend nodig."
De bloedbank heeft dertigduizend kilo plasma nodig voor de ontwikkeling van het coronamedicijn. Hiervoor moeten ongeveer vijftigduizend mensen een donatie doen. Dit kunnen alleen mensen zijn die corona hebben gehad, want alleen zij hebben de eerste zes maanden na besmetting de antistoffen in hun lichaam.

Prikken

Bloedplasma doneren gaat net als bloedprikken. Het duurt alleen iets langer. Uit het plasma worden de antistoffen voor het coronavirus gefilterd. Die antistoffen kunnen vervolgens toegediend worden aan risicogroepen.
Van Hasselt: "Totdat er een vaccin is kunnen we risicogroepen, zoals mensen die al zwak zijn doordat ze chemo krijgen of longproblemen hebben, beschermen door ze antistoffen toe te dienen."
Mocht iemand dan besmet raken met corona, dan helpen de antistoffen om het virus aan te vallen. "We hopen dat het een tijdelijke immuniteit geeft, maar je lichaam snapt niet dat er een bedreiging was en maakt geen eigen antistoffen aan. Het geneesmiddel moet daarom herhaald toegediend worden totdat het daadwerkelijke vaccin er is."