nieuws

'Waarschuw bezoekers de Rotterdam voor asbest'

ROTTERDAM - Bezoekers van het stoomschip Rotterdam moeten bij betreding worden geïnformeerd over de mogelijke gezondheidsrisico's die zij lopen.
Dat vinden prof. dr. Lex Burdorf, epidemioloog verbonden aan het Erasmus MC, en mr. dr. Yvonne Waterman, juriste op het gebied van arbeidsrelatie.
"Elk risico moet worden uitgesloten,'' vinden de wetenschappers. "Zelfs het openen van een deur van de machinekamer, kan het asbest in beweging brengen. Daarom zou ik het bezoeken van ruimten met asbest vermijden" adviseert Waterman. Michel Baars, verantwoordelijk voor de asbestsanering namens Search BV, is duidelijk over het asbest aan boord. ,,Wij hebben een heel uitvoerig en duidelijk beheersplan opgesteld. Dat geeft ook adviezen over hoe te handelen bij toekomstige veranderingen. Als er een gaatje in een wand moet worden geboord waarin nog asbest zit, dan moet iemand in een speciaal tentje dat gaatje boren. En bij grote projecten zal men - waar men op asbest stuit, het asbest moeten saneren.''
Onno van den Brink, directeur van de Rederij de Rotterdam BV, zegt dan ook dat de excursies gewoon zullen doorgaan. "Wij hebben van onze deskundigen te horen gekregen dat de ruimten veilig zijn. De stellingname van de wetenschappers noem ik tendentieus."