nieuws

Zeven tips voor een fijne zomervakantie in Gorinchem en Molenlanden

De megawaterglijbaan in Giessenburg
De megawaterglijbaan in Giessenburg
Wie denkt aan de gemeente Molenlanden, denkt al gauw aan Werelderfgoed Kinderdijk. Maar in dit gebied is nog veel meer te beleven tijdens de zomervakantie. De Zomertoer, Bestemming Rijnmond sluit na zes weken af in Gorinchem en de gemeente Molenlanden. Zeven tips.

Scheuren op een solex

Een hendeltje induwen, even steppen en gassen maar. Oude tijden herleven in de gemeente Molenlanden met de solexverhuur van Rijk de Jong uit Streefkerk. De Franse bromfietsen waren in de jaren '50 en '60 razend populair. Rijk verhuurt ze voor toertochten.
Tekst gaat verder onder de foto

Lees meer:

Bezoek Fien en Teun

Avonturenboerderij Molenwaard in Groot-Ammers is niet alleen een boerderij, maar heeft ook meerdere theaters, speeltuinen, een moestuin en kioskjes. "Alles is educatief", zegt manager Mechiel Blokland. "Er wordt bijvoorbeeld alles verteld over de dieren, hoe kaas gemaakt wordt en hoe groente wordt verbouwd."
Het themapark opent volgend jaar zelfs een vakantiepark in de buurt. Liefhebbers kunnen vanaf deze week alvast hun verblijf boeken.
Lees meer: Avonturenboerderij Molenwaard opent vakantiepark in zelfde thema en boeken kan vanaf deze week

Wandel door het boerenland

Waar wandelaars vroeger vaak werden weggehouden, worden ze in de Alblasserwaard nu juist vaker uitgenodigd om door het boerenland te struinen. Jaap de Ruiter schreef een gids met twaalf wandelingen in dit gebied. Vooral die in Hoornaar is volgens hem een aanrader!
Lees meer: Meer boeren stellen land open voor wandelaars
Tekst gaat verder onder de foto

Drink een regionaal biertje

Gorinchem kent een rijke stadshistorie en was tot de vorige eeuw een echte bierstad. In de zeventiende eeuw waren er zelfs meer dan twintig verschillende brouwerijen, maar daarvan is er geen een overgebleven. Daar moest verandering in komen, vonden Han Berendsen en Robert Links. Zij begonnen vier jaar geleden hun eigen Gorinchemse bierbrouwerij Dukes.
Lees meer: Brouwer maakt biertje voor Gorinchemse zeevaarder, die een held is in Zuid-Korea

Zoek verkoeling op een megawaterglijbaan

Elf meter lang, zeven meter hoog en belastbaar tot een kilootje of 550. In Giessenburg kan je deze zomer op een wel heel bijzondere manier verkoeling zoeken: Thomas en Remon bouwden namelijk een waterglijbaan vanuit Thomas' achtertuin, die uitkomt in de Giessen. Let op: alleen mensen ouder dan 18 jaar mogen er gebruik van maken.
Lees meer: Dit moet je zien: Giessenburgers bouwen megawaterglijbaan in eigen achtertuin
Tekst gaat verder onder de video

Ga winkelen in oude stijl

De Graanbuurt in Giessenburg is een aparte shopbeleving. Gevels van winkeltjes uit het oude Giessenburg zijn tot in detail nagebouwd. Vakmanschap staat er centraal, met een oude smederij, uitdragerij, diverse speciaalzaken en horecagelegenheden.
Lees meer: Verzamelwoede van Giessenburgse Arie Boer groeit uit tot unieke winkelervaring

Vaar over de Linge

De Linge is de langste rivier van Nederland, lopend van Doornenburg in de Betuwe tot aan Gorinchem. Dat is ruim 109 kilometer, maar slechts zo'n veertig kilometer is bevaarbaar. Leslie Noordhoorn verhuurt elektrische sloepen, waarmee gezelschappen de omgeving vanaf het water kunnen verkennen.
Lees meer: Verplicht onthaasten met een vaartocht over de Linge
Zes weken lang trokken de verslaggevers door de regio tijdens de Zomertoer, Bestemming Rijnmond. De verhalen en reportages zijn hier terug te vinden.