nieuws

RET stopt met inzet buurtbus door corona

De RET stopt voorlopig met het rijden met de kleinere bussen, zoals de buurtbus. Er moet meer onderzoek gedaan worden of het rijden met die bussen wel coronaproof is.
Volgens de RET zijn de chauffeurs goed afgeschermd. In de bussen zijn twee maanden geleden spatschermen geplaatst. Maar onderzoeksorganisatie TNO zegt dat aanvullend onderzoek nodig is om te kunnen stellen dat de bussen veilig zijn. De RET laat weten dat geen coronagevallen bekend zijn die in verband te brengen zijn met het rijden met de buurtbus. De RET zegt uit voorzorg de kleinere bussen uit de dienstregeling te nemen.
Maandagochtend was er nog geen wolkje aan de lucht toen Rijnmondverslaggever Esther mee reed met de bus. Dat blijkt nu een van de laatste ritjes te zijn. De 92-jarige Joop Bonken is een van de passagiers deze ochtend. Hij gebruikt de buurtbus om te winkelen.
"Het is een heerlijke bus! Mijn vrouw is drie jaar geleden overleden dus nu ga ik steeds met het busje mee om boodschappen te doen. Ik heb een stok dus dan loopt het wat moeilijker. "
Ook Ronnie Roteb gaat met de buurtbus naar zijn werk. "Voor mensen die moeilijk ter been zijn, is deze bus focking belangrijk."

Geen openbaar vervoer

De buurtbus komt op plekken waar nauwelijks openbaar vervoer komt. Vooral ouderen en scholieren maken gebruik van de bus. Voorlopig is er nog geen echt alternatief voor de gebruikers van de buurtbus.
Dit zijn de routes die nu geschrapt zijn: buurtbus 601 tussen Ridderkerk en Barendrecht. Buurtbus 602 tussen Poortugaal en Portland en buurtbussen 603 tussen Station Barendrecht en Carnisselande en buurtbus 604 van Station Barendrecht naar Ter Leed. Ook de buurtbussen in Capelle (606 en 607) rijden niet meer. Dat geldt ook voor de stop en go in Maassluis, Vlaardingen en Bergschenhoek en lijn 74 en 188.
Het uit de dienstregeling halen van de bussen is een voorlopige maatregel. Mogelijk komen de bussen later weer te rijden.