nieuws

Raad van State: voorlopig streep door nieuwe woningen rond Stadhuisplein Rotterdam

De Rotterdamse gemeenteraad moet opnieuw bekijken of het wel mogelijk is om nieuwe woningen te bouwen in het gebied rond het Lijnbaankwartier en de Coolsingel in het centrum van de stad. De Raad van State heeft de huidige plannen van tafel geveegd, omdat daarin heel onduidelijk is wat de geluidsregels in het gebied worden. Tot de gemeente met duidelijke regels voor geluid komt, mogen er geen nieuwe woningen worden gebouwd.
De achtergrond van deze uitspraak van de Raad van State is een langlopend conflict tussen twee cafés aan het Stadhuisplein en de gemeente Rotterdam. De cafés zijn bang dat zij de dupe zijn van nieuwbouw. Het kan zijn dat ze door de nieuwe regels worden beperkt in hun bedrijfsvoering. Daarom maakten de cafés eerder bezwaar tegen de plannen van de gemeente.
Lees voor meer achtergrond over de spagaat waarin de gemeente zit in dit rapport over wonen en geluid op het Stadhuisplein.
Eerder moest de gemeente van de Raad van State al beter onderzoeken wat de gevolgen voor de cafés precies zouden zijn als er nieuwe woningen in het gebied komen. In oktober vorig jaar kwam de gemeente met nieuwe regels, maar die voldoen volgens de Raad van State niet.
Er zijn inmiddels al studentenwoningen gebouwd in een voormalig kantoorpand tegenover de cafés. Daarvoor heeft deze uitspraak vooralsnog geen gevolgen. Ook voor de cafés zijn er nu nog geen gevolgen.
De gemeente Rotterdam, die pas reageert na het bestuderen van de tekst, heeft nu een jaar de tijd om te beslissen of er nieuwe woningen komen en hoe het geluidsprobleem opgelost wordt. Daarbij mag de gemeente de bestaande rechten niet te veel beperken en moet rekening worden gehouden met alle vormen van geluid.