nieuws

Wijbenga: mondkapjes in centrum Rotterdam blijven, ondanks alarm van winkeliers

De Rotterdamse wethouder Wijbenga erkent dat ondernemers in gebieden met een mondkapjesplicht het moeilijk hebben. Toch blijft de maatregel van kracht, ondanks de klachten van ondernemers over omzetverlies. De wethouder wil wel "stevig promotie" maken voor de zones waarin je verplicht met een mondkapje moet lopen.
Na de invoer van de mondkapjesplicht in onder meer het centrum van Rotterdam en bij de winkelcentra Zuidplein en Alexandrium is de omzet gekelderd, schreven verontruste ondernemers begin deze week in een brandbrief aan het gemeentebestuur. Wijbenga nodigde een aantal van hen daarna uit voor een gesprek. Lees meer: Ondernemers sturen brandbrief om mondkapjesplicht - 'We zien een enorme terugloop in het aantal bezoekers'
De wethouder leeft mee met de winkeliers die in hun portemonnee worden geraakt, laat hij na afloop van dat gesprek aan Rijnmond weten. Voor financiële compensatie heeft hij de gedupeerden doorverwezen naar politiek Den Haag. De gemeente Rotterdam kan de ondernemers wel helpen met een campagne, waarin het publiek te horen krijgt dat het - ondanks de mondkapjes - leuk winkelen blijft in de drukke delen van de stad, meldt de wethouder.

Kort geding

In Amsterdam heeft de rechter woensdag bepaald dat mondkapjes verplicht blijven in drukke delen van de stad. Rotterdammer Willem Engel had namens actiegroep Viruswaarheid een kort geding aangespannen tegen de Veiligheidsregio om de plicht van tafel te krijgen. Hij deed dat samen met een ondernemer uit Amsterdam.
Maar de rechtbank vindt de mondkapjesplicht "noodzakelijk en geoorloofd", zeker nu het aantal besmettingen in Amsterdam stijgt. De uitspraak van de Amsterdamse rechter is voor het Rotterdamse gemeentebestuur reden om het experiment met de mondkapjes in elk geval door te zetten tot 31 augustus, zegt Wijbenga. Daarna komt er een evaluatie.