nieuws

Thuis in je woonkamer met je webcam revalideren van een hartaanval

Het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam is met telerevalidatie begonnen bij hartpatiënten. Door corona kwam de zorg voor hartpatiënten grotendeels stil te liggen. Via de webcam worden de patiënten nu thuis bediend. "Dit is een enorme stap in de goede richting. "
"De eerste keer denk je, dit is een beetje gek maar daarna wen je eraan", vertelt de Rotterdamse Daniëlle de Coster. Ze herstelt van een hartaanval. De revalidatie zorgt ervoor dat ze elke dag weer meer opknapt. "Je ziet nu echt de blijdschap in je leven terug komen!"
De patiënten krijgen oefeningen voorgeschoteld en tips van de fysiotherapeute. Ook hebben ze digitale groepsgesprekken met een cardioloog.
"In de gymzaal mag je door de corona-regels maar 10 patiënten ontvangen. Op deze manier kun je een grotere groep helpen", legt fysiotherapeute Hilde de Ruiter uit. "Mocht er een tweede golf komen, dan is dit de manier om de zorg door te laten gaan."
Het telerevalideren met de app Zoom wordt gecombineerd met een wekelijks bezoekje aan het ziekenhuis. Op die manier houden de behandelaars ook fysiek contact met de patiënten.