nieuws

'Politietop wist al langer van racistische appjes agenten, maar deed niks'

Archieffoto
Archieffoto
De Rotterdamse korpsleiding wist al veel langer dat Rotterdamse agenten een racistische app-groep hadden, waarin termen als 'kankervolk', 'kutafrikanen'' en 'pauperallochtonen' voorbij kwamen. Dat zeggen klokkenluiders tegen RTL Nieuws.
De racistische appjes kwamen afgelopen zomer naar buiten na onthullingen in NRC. Daarna kwam de korpsleiding in actie. Er werden een disciplinair en een strafrechtelijk onderzoek ingesteld.
De klokkenluiders zeggen de appjes al veel eerder - op 14 februari vorig jaar - te hebben voorgelezen aan de politietop. Daarna gebeurde er volgens hen maandenlang niks.
De politie erkent dat er in februari en juni 2019 gesprekken zijn gevoerd tussen de politieleiding Rotterdam en de klokkenluiders, onder wie Carel Boers. Maar de informatie die de klokkenluiders gaven over de racistische berichten was niet concreet en expliciet genoeg, waardoor de politie er niets mee kon, laat een woordvoerder weten. Zo gaven de klokkenluiders vanwege de vertrouwelijkheid geen namen van personen of een specifiek basisteam. Ook lieten zij geen screenshots zien. "De informatie kon niet worden gedeeld en de klokkenluiders zijn hier later ook niet op teruggekomen."

Geldwolf

De klokkenluiders zijn intussen niet alleen boos op de politietop, maar ook op burgemeester Aboutaleb. Die stelde vorige maand in de gemeenteraad dat de klokkenluiders vooral uit waren op een opdracht van de politie. "Het gesprek met de zogenoemde klokkenluiders eindigde in een vorm van: als je ons inhuurt, gaan we hier een einde aan maken", zei Aboutaleb op 9 juli. Maar uit een gespreksopname, die RTL heeft gehoord, blijkt niet dat er gevist wordt naar een opdracht.
Een van de klokkenluiders is Carel Boers, die destijds werkte als coach en adviseur voor de Nationale politie. Hij wil dat burgemeester Aboutaleb excuses aanbiedt voor wat hij aan de gemeenteraad vertelde. "Ik ben geen geldwolf", zegt Boers tegen RTL.
De woordvoerder van burgemeester Aboutaleb laat weten dat de burgemeester niet van plan is om 'sorry' te zeggen. "Aboutaleb was niet aanwezig bij het gesprek tussen de klokkenluiders en de politietop. Hij heeft op 9 juli alleen meegedeeld hoe de politietop het gesprek had ervaren. En dat was als acquisitie-achtig", zegt zij.

Niet strafrechtelijk vervolgd

Begin deze maand werd bekend dat de negen jeugdagenten van bureau Marconiplein niet strafrechtelijk worden vervolgd voor de racistische appgroep. Reden: de opmerkingen werden in een besloten groep geplaatst en zijn niet in het openbaar gedaan.
Lees meer: Rotterdamse agenten niet vervolgd voor appjes over 'pauperallochtonen'