nieuws

GGD: 'Geen duidelijke oorzaak coronabesmettingen Tweemaster'

De Tweemaster in Maassluis.
De Tweemaster in Maassluis. © Argos Zorggroep
Onderzoek van de GGD naar de mogelijke verspreiding van het coronavirus door het ventilatiesysteem in De Tweemaster in Maassluis heeft geen duidelijke conclusies opgeleverd. Mogelijk speelde het systeem een rol, maar daarover zijn geen harde conclusies te trekken.
Op een afdeling van de zorginstelling raakten twee maanden geleden in korte tijd 17 van de 22 bewoners en 18 van de 34 medewerkers besmet. Zes bewoners overleden.
In het ventilatiesysteem werden virusdeeltjes gevonden. De Rotterdamse microbioloog Peter de Man, werkzaam bij het Franciscus Vlietland Ziekenhuis, waarschuwde eerder voor de rol van ventilatiesystemen.
Lees meer: RIVM sluit zich aan bij GGD - ventilatie speelde waarschijnlijk geen rol bij coronabesmettingen Tweemaster

Contact

Volgens de GGD-onderzoekers is de meest voor de hand liggende verklaring dat de besmettingen zijn veroorzaakt door onderling contact. "Tijdens het onderzoek hebben we gezien dat een van de bewoners het virus had en dat dit pas laat is ontdekt", zegt Ewout Fanoy, infectieziekten-arts van de GGD Rotterdam-Rijnmond, tegen de NOS.
Een ander scenario dat werd onderzocht is dat de uitbraak door het personeel werd veroorzaakt. Vijf medewerkers werkten door terwijl ze lichte klachten hadden die niet herkend werden als coronasymptomen.

Ventilatie

Het onderzoek geeft geen duidelijke resultaten op de vraag of het ventilatiesysteem een rol heeft gespeeld bij de besmettingen. Onvoldoende ventilatie blijft een van de mogelijke oorzaken, schrijven de GGD-onderzoekers.
"In deze studie zijn er virusdeeltjes gevonden op een ventilatierooster van een huiskamer waar het automatische systeem onvoldoende verse lucht naar binnen bracht. We kunnen de rol van ventilatie in gebouwen niet uitsluiten."
Het RIVM stelde eerder vast dat het mogelijk is om het coronavirus binnen te krijgen via kleine ademdruppeltjes die blijven hangen in niet-geventileerde ruimtes.
Fanoy: "Het is belangrijk om dit scenario mee te nemen in vervolgonderzoek bij nieuwe uitbraken. Dan kun je technische mensen aannemen om de ventilatie te verbeteren."