nieuws

Bijna 250 miljoen euro verlies voor moederbedrijf Rotterdams vliegveld

© Rick Huijzer
Luchthavenbedrijf Schiphol Group heeft een slecht half jaar achter de rug. In de eerste zes maanden van 2020 werd door de coronacrisis een verlies genoteerd van 246 miljoen euro. In de eerste helft van het vorige jaar was er nog 133 miljoen euro winst.
Het bedrijf is eigenaar van Schiphol en de vliegvelden van Rotterdam en Lelystad. Ook heeft het een meerderheidsbelang in Eindhoven Airport.
Alle vliegvelden verwerkten veel minder vliegtuigen en passagiers dan vorig jaar. Op Schiphol daalde het aantal passagiers in vergelijking met de eerste helft van 2019 met 62 procent. Het aantal vliegtuigbewegingen nam af met ruim de helft.

Banen weg

Schiphol deed met succes een beroep op de NOW-regeling, waarmee de overheid een groot deel van de salarissen dekt van bedrijven die door de coronacrisis in problemen zijn gekomen. Ondanks de tegemoetkoming zullen naar verwachting honderden banen verdwijnen. Bij Schiphol Group werken in totaal zo'n 3 duizend mensen.
Voor heel 2020 verwacht het bedrijf tussen de 55 en 72 procent minder passagiers te verwerken dan vorig jaar. De vooruitzichten voor de komende jaren zijn onzeker. Verwacht wordt dat het vliegverkeer pas in 2023-2025 weer op het niveau is van vorig jaar.