nieuws

Zoveel zin hebben jongeren om weer naar school te gaan

Het was voor scholieren zes weken chillen met vrienden, relaxen, uitslapen en vooral niet bezig zijn met huiswerk. Daar kunnen ze nog heel even van genieten, want na het weekend is de zomervakantie toch echt voorbij en moeten ze terug de schoolbanken in. Of de jeugd in Dordrecht daar wel op zit te wachten...
"Ik heb er echt geen zin in", laat een treurige middelbare scholiere op de weekmarkt weten. "Weer vroeg opstaan, leren en huiswerk. Nee, daar heb ik echt geen zin in. Ik wil gewoon uitslapen. Ik ben moe. Ik word moe wakker. De vakantie ging echt heel snel."
Toch denken ze daar niet allemaal zo over. Er zitten ook jongeren bij die juist heel veel zin hebben om weer van start te gaan. "Ik ben sinds maart niet meer geweest en ik heb het altijd gezellig op school." Een ander vult aan: "Ik vind het jammer dat de vakantie voorbij is, maar ik heb er toch ook wel weer zin in. Door corona zie je je vrienden niet vaak."

Brugpiepers

Voor sommige scholieren is de start van dit schooljaar heel spannend; zij gaan naar de brugklas. Een echte mijlpaal natuurlijk. "Ik ga het maar ontdekken", laat een zichtbaar zenuwachtige bijna-brugpieper weten.
Hij vervolgt: "Het is heel nieuw. Je zit in groep 8 met een klas die je heel goed kent en nu ga je daar weg en je gaat naar een klas die je helemaal niet kent. De meester ken je niet. Je kent niemand! Dus ja, dit is eng en niet vertrouwd. Daar moet je waarschijnlijk heel erg aan wennen."
Een ander maakt zich juist helemaal geen zorgen over de overstap naar de middelbare school. "Ik heb er zin in. Allemaal nieuwe mensen en nieuwe kinderen. Ik zie wel wat er gebeurt."
De redactie van Rijnmond wenst iedereen een geweldig schooljaar toe.