nieuws

Biesbosch massaal bezocht én vernield deze zomer

Handhavingactie in de Biesbosch.
Handhavingactie in de Biesbosch. © Archief
De Biesbosch heeft deze zomer een ongekend aantal bezoekers mogen verwelkomen. Door de coronamaatregelen was het bos dé plek om van de natuur te genieten in onze regio. Maar Staatsbosbeheer laat nu weten ook te maken hebben gehad met uitermate veel rondslingerend afval, vandalisme en vernielingen, illegale feestjes en veel te snel varende boten.
Hierdoor kwam de gezondheid van de natuur in het geding, was het bezoek voor sommige gasten onprettig en door de drukte konden soms ook de coronamaatregelen niet worden gehandhaafd. Tijdens het Pinksterweekend werden daarom de kleine kreken gesloten.
Ook op het water was het druk. Eén keer werd zelfs met razendsnelle jetski's door de Biesbosch geracet. "Respectloos voor zowel de natuur als voor anderen", noemt Staatsbosbeheer het gedrag van de bestuurders.
Tekst gaat verder onder de video
Als reactie op het asociale gedrag van sommige bezoekers werkt Staatsbosbeheer onder meer samen met gemeenten, boa's, politie en de omgevingsdienst. Zo werden er voor het varen met jetski's boetes van 240 euro uitgedeeld. Als dan ook nog te snel gevaren werd, konden deze oplopen tot wel 1250 euro.
Daarnaast deelden boa's 238 waarschuwingen uit en maakten ze 114 keer een proces-verbaal op. Dat was onder meer voor te snel varen, open vuur, vernieling, achterlaten van afval, betreden van een gesloten gebied en gebruik van een jetski.
Daarnaast waren drank- en drugsgebruik en files van boten geen ongebruikelijk aanblik meer in de Biesbosch. Staatsbosbeheer vreest hiermee voor de gezondheid van de natuur.
Op meer plaatsen in de regio bezorgt de 'thuisblijfzomer' voor problemen. Zo laten bezoekers van stranden veel afval achter en draaien reddingswerkers overuren.Lees meer: Meer afval dan ooit deze zomer op het strand van Hoek van HollandLees meer: Thuisblijfzomer bezorgt reddingswerkers overuren: Het was drukker dan ooitLees meer: Thuisblijvend Nederland zorgt voor unieke zomervakantie voor Hoekse strandtenten

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl