nieuws

FC Rijnmond: 'Feyenoord is de belangrijkste uitdager van Ajax'

Twee weken voor de start van de eredivisie speelt al de vraag of Feyenoord op voorhand een titelkandidaat is. FOX Sports commentator Vincent Schildkamp is positief. "Feyenoord is de belangrijkste uitdager van Ajax."
Schildkamp zag Feyenoord in de voorbereiding en is best onder de indruk van de ploeg van Dick Advocaat. "Feyenoord is stabieler en kwalitatief ook beter dan PSV en AZ. Als een bokser die het gevecht begint met één hand op de rug, maar wel een hele taaie bokser is. Dus als ze vrij blijven van schorsingen en blessures kunnen ze het heel lang volhouden. En Dick Advocaat zorgt er voor dat ze scherp blijven. Daarnaast staan de echt grote wedstrijden pas in januari op de rol."

Ajax verder dan Feyenoord

Harry van der Laan, oud-spits van Feyenoord, is wat somberder. "Al twee wedstrijden op rij scoren ze niet en dat is te veel. Jørgensen mist open kansen, onder meer die kopbal tegen HSV. Ik ben echt benieuwd hoe de aanval van Feyenoord zich gaat ontwikkelen. Jørgensen is al een paar jaar uit vorm. Alleen Berghuis is een zekerheidje. Linssen ook niet. En op het middenveld kan alleen Toornstra scoren. Feyenoord mist ook de twaalfde man, want het publiek is er niet bij. Die entourage ben je kwijt. Ik vraag mij af of ze de strijd met Ajax aankunnen, want zij zijn verder."
Dat beaamt Schildkamp, die altijd de voorkeur in de spits aan Jørgensen zou geven. "Je zou bijna vergeten dat het een goede spits is, zeker als hij fit is. Sowieso veel beter dan Bozenik. Linssen, Berghuis en Toornstra maken veel meer goals met Jørgensen in de spits dan met Bozenik. Hij is een veel betere voetballer. Bozenik kan alleen goals maken."

Volkomen krankzinnig

De komende week oefent Feyenoord tegen een tegenstander, die nog niet bekend mag worden. De Rotterdammers doen dat in elk geval zonder de (jeugd-)internationals. Justin Bijlow speelt met Jong Oranje in en tegen Wit-Rusland. "Onbegrijpelijk", volgens Schildkamp. "Volkomen krankzinnig dat die wedstrijd wordt gespeeld. Wit-Rusland staat op het punt dat een burgeroorlog uitbreekt en dan gaan we vrolijk voetballen daar. Heel vreemd dat de UEFA dit door laat gaan."
Weigeren om te spelen kan een schorsing van de KNVB tot gevolg hebben. Als het aan Van der Laan ligt, kiezen spelers zelf of ze in actie willen komen. "Een speler moet zelf kunnen bepalen of-ie speelt en niet de club of een bond. Want zíjn toekomst staat op het spel. Als speler wil je misschien wel heel graag dit soort wedstrijden spelen. Voor hetzelfde geld loop je een mooie transfer naar Engeland mis."
Bij Sparta verlengde vandaag verdediger Bart Vriends zijn contract. Presentator Bart Nolles spreekt van een centrum Vriends-Beugelsdijk, maar zover komt het volgens Schildkamp niet. "Beugelsdijk is heel vriendelijk, maar ik vind het niet zo’n goede centrale verdediger. Ik denk dat Vriends samen met Heylen gaat spelen."

Sparta plek 9 of 10

Henk Fraser zei eerder deze week dat hij niet verwacht dat Sparta zich makkelijk veilig gaat spelen. "Ik begrijp de voorzichtigheid helemaal niet", aldus de commentator van FOX Sports. "Sparta heeft echt een elftal voor plek 9 of 10. Ook omdat de rest onderin verzwakt is."
Van der Laan plaatst een kritische kanttekening. "Kom ik toch weer even terug op de aanval. Er zijn zoveel aanvallers vertrokken. Gaan hun opvolgers ook goals maken? Dat moet je nog maar even afwachten."
Schildkamp zat zondagmiddag op de tribune bij FC Dordrecht – Go Ahead Eagles (0-0). Het waren negentig zinloze minuten, waarin hij keek naar helemaal niks. "Het was echt de aller slechtste wedstrijd die ik ooit heb gezien. Bij Dordrecht zijn negentien spelers vertrokken en er dertien teruggekomen. Dan word je al niet veel beter normaal gesproken. Ze kunnen alleen vooruit als er een nieuw stadion komt, maar dat gaat er nooit komen. Nee, dit niveau was bijna niet betaald voetbal waardig."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl