nieuws

NAM mag van de rechter naar gas boren in Pernis, wethouder Bonte teleurgesteld

Pernis
Pernis © Google Maps
Er mag in Pernis toch naar gas geboord worden. De gemeente Rotterdam was naar de rechter gestapt om een stokje te steken voor het boren door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), maar de rechter heeft anders besloten. De gaswinning was in het bestemmingsplan goedgekeurd en dat besluit is onherroepelijk.
Rotterdam is bang dat er trillingen zullen ontstaan als er dieper in de grond naar gas gezocht wordt. Dat zou in Pernis tot schade kunnen leiden. Ook wil Rotterdam geen gaswinning meer, nu in het klimaatakkoord is besloten dat de stad minder gebruik gaat maken van fossiele brandstoffen.
Lees meer: Wiebes wil weer gas winnen in Pernis; Rotterdam stapt naar de rechter
De rechter geeft toestemming om toch te boren. Er wordt geen nieuwe leiding aangelegd, alleen een nieuw boorgat en daar is al een vergunning voor gegeven. De gemeente had dan wel bezwaar gemaakt over het doorzetten van gaswinning in Pernis, maar dat valt niet onder de omgevingsvergunning waar deze zaak over ging. Het bezwaar is om die reden afgewezen.

Teleurgesteld

Wethouder Arno Bonte van Energietransitie is niet blij met de uitspraak: "Het is teleurstellend. Maar dit gaat alleen nog maar over het boren van de buis. Er komt nog een inhoudelijke beoordeling van de rechter of ze het gas ook mogen gaan winnen."
Volgens Bonte gaat het inderdaad niet om een nieuwe leiding, maar gaat de NAM op de huidige locatie wel dieper boren en ook buiten het huidige gasveld. "Er is een risico op verzakkingen en dat in een petrochemisch gebied", zegt Bonte. Volgens de NAM en het ministerie van Economische Zaken is de kans op een beving verwaarloosbaar klein.
Lees meer: NAM: 'Kans op aardbeving bij gasboring in Pernis is verwaarloosbaar'
Ook het CDA in de Rotterdamse gemeenteraad is teleurgesteld met de uitspraak van de rechter. De fractie heeft de minister met haar collega's in de Tweede Kamer al vragen gesteld over de kwestie. Raadslid Rene Segers-Hoogendoorn: "Er is een kans van 19 procent dat er bevingen ontstaan in Pernis met een kracht van 3,9 op de Schaal van Richter."

Donderdag wordt er in de Rotterdamse raad verder gesproken over de vervolgstappen van het gemeentebestuur. Wanneer de rechter beslist of de NAM het gas ook echt mag oppompen, is nog niet bekend

Reactie NAM

De NAM zegt dat in het gebied rond Pernis nog nooit bevingen zijn waargenomen. Volgens onderzoek heeft het aan te boren gasveld in Pernis "een verwaarloosbare kans op beven".
Voor het andere gasveld in Pernis-West is er een kans op bevingen van 19 procent over de hele levensduur van het veld. Maar de kans op een aardbeving met meer dan een kracht van 1,5 op de Schaal van Richter is volgens de NAM heel klein.
"Bevingen groter dan 3,5 hebben zich in 40 jaar gaswinning uit meer dan 100 kleine velden in heel Nederland nog nooit voorgedaan." De kans op een beving van 3,9 waar het CDA het over heeft is volgens de NAM dus heel klein. Dat zou blijken uit onafhankelijk onderzoek. Als er toch bevingen zouden ontstaan die schade en overlast veroorzaken, wordt de gaswinning gestopt, zo verzekert de NAM.