nieuws

Ook UNESCO-vicevoorzitter vraagt Rotterdam toch subsidie aan Gergiev Festival te geven

De Doelen
De Doelen © Tom van Vark
De vicevoorzitter van de Nederlandse UNESCO commissie vraagt de gemeente Rotterdam om alsnog subsidie te geven aan het jaarlijkse Gergiev Festival in De Doelen. "Ik zou het bijzonder betreuren als er een einde zou komen aan een traditie die Maestro Gergiev en Rotterdam al bijna 25 jaar verbindt", schrijft Peter van Laarhoven in een brief aan de gemeente.
Van Laarhoven las met verdriet het advies van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur om de jaarlijkse subsidie van 350 duizend euro aan het vierdaagse Gergiev Festival te beëindigen. Het festival zou niet ingebed zijn in de stad, niet vernieuwend en het spreekt geen nieuwe doelgroepen aan.
Dirigent Valerie Gergiev, een van de 15 UNESCO Artists for Peace, bezoekt Rotterdam nog ieder jaar, schrijft Van Laarhoven. "Nederland, en Rotterdam in het bijzonder, zijn zeer belangrijk geweest voor de internationale loopbaan van Gergiev en de liefde is wederzijds, getuige de jaarlijkse concerten voor volle zalen."
Van Laarhoven noemt het vreemd dat de Raad voor Kunst en Cultuur aan de grote internationale betekenis van het festival voorbij lijkt te gaan. "Met het Gergiev Festival heeft Rotterdam een uniek festival in huis dat ieder jaar weer bezoekers vanuit heel Europa aantrekt."
Eerder werd al een petitie gestart voor behoud van de subsidie voor het festival. Lees meer: Petitie om subsidie voor Gergiev-festival te behouden: 'Anders kan er een streep door'
Dit najaar besluit de gemeente of het wel of niet meegaat met het advies van de Raad voor Cultuur.