nieuws

Een derde van personeel Islamitische Avicenna college meldt zich ziek

© Pixabay
Duizend leerlingen van het Islamitische Avicenna college starten woensdag met de introductie van het nieuwe schooljaar. Even leek het erop dat de school helemaal niet open zou gaan, vanwege een aantal slepende conflicten. Veel docenten hadden gedreigd met een staking en zouden zich massaal ziek melden.
Maar volgens interim-directeur Bart Jan Geers, begint het schooljaar morgen zoals gepland. Al betekent dat met slechts twee derde van de vaste docenten. "Van de 143 personeelsleden, hebben 43 zich ziek gemeld. Hier zit ook niet-onderwijzend personeel bij. In totaal blijven 32 docenten thuis."
De zieke docenten worden vervangen door invallers van een onderwijs-uitzendbureau. Er vallen daardoor volgens Geers geen gaten in het rooster.

Conflict

Er is een langslepend conflict gaande op de Islamitische school voor voorgezet onderwijs. Dat conflict resulteerde in het opstappen van de oud directeur-bestuurder Wim Littooij na een integriteitsonderzoek. De meeste docenten wilden Littooij niet kwijt. Van de 107 docenten tekenden er 104 een petitie om hem op school te houden.
Bart Jan Geers is als interim manager aangesteld door het bestuur van de SIVOR (Stichting islamitisch Voortgezet Onderwijs Rotterdam) en sinds twee weken aan de slag om de neuzen dezelfde kant op te krijgen.
Maandagavond heeft hij de ouders van de leerlingen toegesproken. "Er kwamen er ongeveer vijfhonderd. We moesten naar de binnentuin vanwege corona. De betrokkenheid bij de school is enorm." De laatste ouders en docenten vertrokken pas om half twee 's nachts, vertelt hij.

Verschillende kampen

Op de vraag om de kern van het probleem op de school samen te vatten, zegt Geers: "Er wordt heel hard gewerkt en men heeft echt hart voor de school, maar de kwaliteit is afgegleden en dat komt vooral door de verschillende visies onder het personeel en bestuur. We moeten van de verschillende kampen af en zorgen dat de kwaliteit van het onderwijs weer omhoog gaat."
Over de kwaliteit zegt de interim-directeur tot slot: "De HAVO presteert onder de norm en datzelfde dreigt met het VWO te gebeuren. Het VMBO presteert goed. "
Over twee weken is het vierjaarlijks bestuursonderzoek door de onderwijsinspectie.