nieuws

Ziekenhuisdirecteur stuurt open brief naar minister: 'Verdeling van zorgbonus is niet eerlijk'

ASZ-verpleegkundige Carola Schol
ASZ-verpleegkundige Carola Schol
"Iedereen binnen het ziekenhuis heeft meegewerkt aan de coronazorg", valt te lezen in de open brief van bestuursvoorzitter Peter van der Meer van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht aan minister Hugo de Jonge. Hij roept op om de coronabonus voor het zorgpersoneel aan al het zorgpersoneel uit te keren. Met de huidige regeling valt een derde van het personeel namelijk buiten de boot.
De Jonge beloofde het zorgpersoneel een bonus van 1000 euro voor hun inzet tijdens de coronaperiode. Van der Meer noemt dat 'een genereus, mooi en een terecht gebaar'. Maar de directeur vindt het ook een 'onvolledig gebaar', omdat niet al het zorgpersoneel recht heeft op deze bonus.

Iedereen heeft geholpen

"Artsen, verpleegkundigen en schoonmakers op de IC stonden weliswaar op de voorgrond in de media en in de waarneming van het publiek. Maar welke deur ik in het ziekenhuis ook opende, overal waren achter de schermen collega's bezig om met een onbeschrijflijk verantwoordelijkheidsbesef, op de gekste tijden en volledig buiten hun comfortzone de coronazorg en alles daaromheen te faciliteren."
Van der Meer benadrukt in zijn brief onder andere de inzet van vastgoedmakelaars, ICT'ers, medische technici, kantoorpersoneel, roostermakers en de facilitaire dienst. "Geen enkele afdeling en geen enkele collega heeft in de coronatijd geen bijzondere daad verricht. Velen gingen daarbij over hun eigen grenzen heen. Toch werd er niet geklaagd, ook niet over de risico's die we met z'n allen liepen." Lees meer: 2000 personeelsleden Albert Schweitzer ondertekenen parkeerpetitie: 'Overweeg een andere baan'

Onmogelijke beslissing

Het is volgens hem onmogelijk om te bepalen wie de bonus wel of niet 'verdient'. "Wat betekent het voor het moreel en de motivatie wanneer je behoort tot de pechvogels die niet beloond worden. Terwijl je maanden alles gegeven hebt voor de patiënten en voor de continuïteit van zorg. Uitleggen dat iemand in een wat meer onzichtbare functie achter het net vist, alleen omdat hij of zij niet het goede takenpakket heeft, lukt me niet."
Van der Meer roept minister De Jonge daarom op om niemand uit te sluiten. "Beloon alle functies en laat daarmee zien dat u iedereen evenveel waardeert voor de geleverde topprestaties."