nieuws

'Vreemde' rivierkreeften slaan toe in Krimpenerwaard

Uitheemse rivierkreeften zorgen voor overlast en schade aan het watersysteem in de Krimpenerwaard. De dieren helpen ook de inheemse soortgenoten om zeep en vissen de sloot leeg. Dat constateert het hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard (HHSK) na onderzoek.
Opvallend genoeg blijkt uit de studie ook dat in het andere deel van het hoogheemraadschap, Schieland (noordkant Rotterdam), de schadelijke rivierkreeft veel minder voorkomt. Aanvullend onderzoek moet uitwijzen wat de reden voor dat verschil is.
Het gaat om een meerjarig onderzoek naar uitheemse soorten die voor overlast zorgen en problemen veroorzaken voor de waterkwaliteit. De uitheemse rivierkreeften woelen de waterbodem om en graven gangen en holen, waardoor waterplanten losraken en oevers verzwakken, afkalven en bagger toeneemt. De kreeften eten veel inheemse planten en dieren en ze planten zich snel voort.
Tijdens het onderzoek op honderd locaties zijn vooral Rode Amerikaanse rivierkreeften aangetroffen. Daarnaast zijn ook - incidenteel - drie andere uitheemse soorten gevonden: de Gevlekte, de Geknobbelde en de Gestreepte Amerikaanse rivierkreeft.
Lees meer: Wie helpt mee om rivierkreeften te tellen
Grote probleem voor het waterschap is dat ze kreeften niet mogen vangen en verplaatsen. Alleen de eigenaren van de gebieden waar mag worden gevist, mogen de dieren vangen en ook doden. De kreeften mogen ook door hen niet worden verplaatst.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl