nieuws

Coronabesmetting op Walburg College Zwijndrecht: alle leerlingen 5 HAVO naar huis

Het Walburg College in Zwijndrecht
Het Walburg College in Zwijndrecht
Vanwege een coronabesmetting op het Walburg College in Zwijndrecht moeten alle 106 leerlingen uit 5 HAVO vanaf woensdag thuisblijven. Het gaat om één positief geteste leerling van wie niet precies bekend is met wie ze in contact is geweest.
"Leerlingen volgen vakken in verschillende samenstellingen, waardoor wij niet kunnen nagaan hoeveel contacten het meisje precies heeft", vertelt Lisette van de Weijer van Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden, waaronder het Walburg College valt.
De school begon vorige week dinsdag na de zomervakantie en het meisje kreeg deze woensdag de uitslag van de test binnen. Omdat zij terwijl ze besmettelijk was wel vijf dagen naar school is geweest, moeten nu alle leerlingen uit de vier de klassen naar huis. Zij mogen pas op maandag 21 september weer naar school.
De school volgt het advies van de GGD om alle leerlingen die langer dan 15 minuten op minder dan anderhalve meter van het meisje zijn geweest in quarantaine te laten gaan. Om te zorgen dat de leerlingen weten dat ze in quarantaine moeten, is de naam van het meisje onder ouders en leerlingen bekend gemaakt.

Afstand tot volwassenen

Leerlingen hoeven onderling geen anderhalve meter afstand te houden. De mogelijkheid dat het meisje op bijvoorbeeld het toilet iemand heeft besmet is klein, omdat dat contact niet langer dan 15 minuten duurt. Omdat de leerlingen wel afstand moeten houden van volwassenen, is de kans klein dat docenten zijn besmet door de leerling, zegt Van de Weijer.
De secretaris van de Onderwijsgroep vindt het alsnog een goed besluit geweest van minister De Jonge om de scholen weer te openen. "Het is voor de sociale ontwikkeling van kinderen belangrijk samen onderwijs te volgen." Zij snapt daarom het besluit. "Op het moment dat werd besloten de scholen weer gewoon te openen, was het aantal besmettingen laag."