nieuws

Veiligheidsregio ZHZ: sluiting van café voor overtreding coronaregels gebeurt niet zomaar

"Ons doel is niet om de horeca te sluiten. Ons doel is het virus temmen." Dat zegt de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid over de opgelegde dwangsommen in Gorinchem en Dordrecht.
Het Gorinchemse danscafé Flashback kreeg onlangs een corona dwangsom van 10 duizend euro opgelegd. Eigenaar Jaap Harder besloot de deuren te sluiten. In totaal heeft de Veiligheidsregio ZHZ vier forse dwangsommen - twee in Dordrecht en twee in Gorinchem - uitgedeeld.
"Uiteindelijk komen alle maatregelen bij mij voorbij", legt burgemeester Wouter Kolff, voorzitter van de Veiligheidsregio, uit. "Als er een boete wordt uitgedeeld, oordeel ik daar over. En ik ga echt geen café sluiten, omdat er een iemand niet op anderhalve meter afstand staat. Het moet gaan om stelselmatige schendingen van de maatregelen."
Café Flashback kreeg de dwangsom na een rij voor de zaak en een uitgaansavond waarop de anderhalve meter afstand ver te zoeken was. De dwangsom betekende dat het café bij elke volgende overtreding tienduizend euro moest betalen.
Lees meer: Cafébaas Jaap krijgt coronadwangsom van tienduizend euro - Het is klaar
Kolff zegt dat hij de handhavers wil helpen bij horecagelegenheden om rijvorming te voorkomen. Het is hem niet om de boetes te doen. Bij de Dordtse horecazaken, die een dwangsom hebben gekregen, ziet hij al veel verbetering. Lees meer: Strengere controles op schenden coronaregels in rijen van nachtclubs