nieuws

Rotterdam wil alsnog inzage conceptrapport over corruptie in de haven

De gemeenteraad van Rotterdam wil dat burgemeester Aboutaleb bij het kabinet of het openbaar ministerie alsnog een conceptonderzoek opvraagt naar corruptie in de Rotterdamse haven. Dat onderzoek is gedaan, maar er is nooit een eindrapport gemaakt. De onderzoekers hebben niet voldoende materiaal kunnen verzamelen.
RTL Nieuws meldde vorig jaar dat de douanetop dat onderzoek heeft tegengehouden. Meerdere instanties werkten mee, maar in de loop van het onderzoek ging met name de douane steeds meer tegenwerken.

Verzoek tot inzage

Rotterdam heeft vorig jaar geprobeerd het concept bij de onderzoekers op te vragen, maar kreeg het uiteindelijk niet. Ook wilde de hoofdonderzoeker niet in gesprek met de gemeenteraad. Het Openbaar Ministerie wilde het ook niet delen.
Volgens Leefbaar Rotterdam en het CDA in de gemeenteraad heeft de Tweede Kamer inmiddels wel inzage gehad en is er geschokt gereageerd op de bevindingen.

Informatie-achterstand

De Rotterdamse gemeenteraad heeft volgens Leefbaar en het CDA een onacceptabele informatie-achterstand. Juist Rotterdam moet het rapport kunnen inzien vinden de partijen, omdat het tegengaan van ondermijnende criminaliteit een speerpunt van dit stadsbestuur is.

Verzoek kabinet

Aboutaleb heeft gezegd dat als de raad dat wil, hij nu de staatssecretaris van Financiën wil vragen om ook de Rotterdamse raad inzage te geven. Desnoods in het geheim.