nieuws

Tropicana omgetoverd tot coronaproof festivalterrein

Het lijkt soms of er door corona niets meer te doen is in de stad, maar veel regiogenoten doen hun uiterste best coronaproof evenementen te organiseren. Zo zijn er dit weekend het POW! WOW! festival in Rotterdam-Zuid, de Open Monumentendagen én een nieuw festival: Tropicana Fest, in het oude tropische zwembad aan de Maasboulevard.
In het grote bad van Tropicana zijn stoeltjes gezet en kleden neergelegd. De Rotterdamse zanger Guus Bok zag door de crisis veel optredens in rook opgaan en bedacht daarom dit festival.
"In april wilde ik hier al een eigen concert geven. Ik vind het een hele gave locatie en woonde hier jarenlang dichtbij. Maar toen kwam corona. Toen dacht ik: ik wil er alsnog optreden met mijn band."

Samenwerken

Toen Guus Bok aanklopte bij de gemeente, kreeg hij het advies groter uit te pakken. "Zodoende heb ik Stichting Pottage erbij gehaald, die Rotterdamse kunstenaars bij elkaar brengt, en Blue City, de beheerder van het Tropicana-pand. Zo is Tropicana Fest ontstaan.""
Het is een kunst- en muziekfestival. Zaterdag en zondag draait het om de kunst en zijn er optredens van Rotterdamse artiesten. In een tijdsslot van twee uur kunnen bezoekers naar kunst kijken en halverwege is er een optreden.
Stichting Pottage heeft elf kunstenaars en designers uit Rotterdam gekozen wiens werk dit weekend te zien is. Kleurrijk, soms abstract. "Het gevoel dat je door een tropisch bad zwemt", legt Milica Jovićevića van Pottage. "De locatie heeft ook veel zichtbare geschiedenis. Het wordt een geheel kunstwerk, niet alleen de werken, maar het hele gebouw. Wat we noemen: een gesamtkunstwerk."

Grootse plannen

Het festival vindt dit weekend overdag plaats, maar Guus Bok heeft ambitie. "We hebben de droom om dit jaarlijks te gaan doen. Dan wordt het waarschijnlijk ook een avondfeest."

Coronamaatregelen

Aan alles is gedacht: handen wassen aan het begin, afstand houden, zelfs de ventilatie is geregeld. De koepel gaat aan de bovenkant en zijkant open. "Daardoor ontstaat er een trek. We hopen meer dan zes keer de luchtinhoud te verversen per uur."
Een aantal tijdsloten zijn al uitverkocht, maar voor bepaalde tijden zijn nog kaartjes verkrijgbaar. Bezoekers kunnen zelf bepalen wat ze betalen.