nieuws

Aboutaleb over noodlijdend Blijdorp: 'Dit icoon mag niet verdwijnen'

Het noodlijdende Diergaarde Blijdorp zal volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb niet uit Rotterdam verdwijnen. Dat zei hij maandagavond op Radio Rijnmond. "Op enigerlei wijze zal het college een bijdrage leveren."
Om hoeveel geld het precies gaat en wanneer het college bij gaat springen, kon Aboutaleb nog niet loslaten. "Ik kan er nog niet veel over zeggen, omdat de begroting van het college nog openbaar moet worden gemaakt."
Lees meer: Diergaarde Blijdorp ontslaat kwart van personeel

Icoon

Wel benadrukte de burgemeester dat het College van Burgemeester en Wethouders de dierentuin als een icoon van de stad beschouwt. "Als een icoon verdwijnt, amputeer je iets van het lijf van de stad. Als je Blijdorp failliet laat gaan, verdwijnt er een wezenlijk lichaamsdeel van de stad Rotterdam."
Begin deze maand maakte Blijdorp bekend een kwart van het personeel te ontslaan. Door de coronacrisis en de daaropvolgende maatregelen heeft Blijdorp miljoenen euro's minder omgezet dan was begroot.

Warm hart

De PvdA pleitte afgelopen vrijdag voor een overbruggingskrediet van de gemeente voor Blijdorp. "Wij dragen Diergaarde Blijdorp een warm hart toe", zei raadslid Steven Lammering toen. "We hebben een debat aangevraagd om erachter te komen wat de gemeente kan doen om Blijdorp niet om te laten vallen." Het debat vindt aanstaande donderdag plaats.
Bekijk hier de rest van het gesprek met Aboutaleb.