nieuws

Lege straten en hamsterende mensen: coronacollectie Stadsarchief staat online

De coronacollectie van het Stadsarchief Rotterdam is online gezet. Het is een verzameling afbeeldingen die door Rotterdammers zijn ingestuurd. De beelden worden bewaard in de Collectie Rotterdam. Toekomstige generaties kunnen de verhalen en beelden van de stad in crisistijd terugkijken.
De verzamelde coronacollectie is in te zien via de website van het Stadsarchief Rotterdam. Een half jaar geleden heeft het archief een oproep gedaan aan Rotterdammers om te helpen de erfgoedcollectie op te bouwen.
Foto's van lege straten, hamsterende mensen in supermarkten en rood-witte linten zijn er binnengekomen. Maar ook plaatjes van achter de voordeur: thuiswerken of een bezoek aan ouderen op anderhalve meter.Lees meer: Stadsarchief over Coronacollectie: Wat er nu gebeurt is nog nooit eerder gebeurd

Nieuwe oproep

Het archief wil de collectie blijven aanvullen en roept opnieuw op om foto’s of filmpjes in te sturen. Bijvoorbeeld halflege bioscoopzalen of theaters, mondkapjes in het openbaar vervoer of de rijen bij de coronateststraten.
"Met dank aan vele Rotterdammers staat sinds vandaag het eerste deel van de coronacollectie online. Op de foto’s zie je vooral de onwennigheid. Het was afgelopen voorjaar allemaal nieuw en we wisten niet wat er nog ging komen", aldus stadsarchivaris Jantje Steenhuis.
"Inmiddels zitten we echt in een andere fase van de coronacrisis: we zijn wat meer gewend aan de maatregelen. Daarnaast zijn we het soms ook zat. We vragen ons af hoe lang het nog gaat duren, wat ons nog meer te wachten staat. Ook deze fase willen we vastleggen en daarom doen we weer een beroep op alle Rotterdammers. Zo kunnen we samen de coronacollectie uitbreiden."