nieuws

Laagvliegende toestellen voor oefening in onze regio

Vier Hercules-toestellen van Defensie hebben woensdagmorgen laag boven de regio gevlogen. De vlucht maakte deel uit van de operatie Falcon Leap, de herdenking van de Slag om Arnhem (1944).
De vier transportvliegtuigen vlogen boven Rotterdam-Zuid, Zwijndrecht en vervolgens Dordrecht. De vliegtuigen vlogen laag over en trokken heel wat bekijks.
Bij de DCMR Milieudienst Rijnmond werd ook geklaagd over het lawaai van de transporttoestellen, maar niet veel. ''Het aantal klachten was op de vingers van twee handen te tellen'', zei een woordvoerster. ''Een van de klagers zei dat ze flink was geschrokken van het vliegtuiggeluid, maar dat haar zoontje het allemaal prachtig vond.''


Tijdens Falcon Leap wordt er tien dagen lang geoefend met het droppen van parachutisten en lading. De toestellen vertrekken vanuit Eindhoven en maken rondjes over het land. Bij verschillende defensielocaties worden dan parachutisten gedropt, onder meer bij het drierivierenpunt in Dordrecht.
"De toestellen hebben een minimale vlieghoogte van duizend voet", legt een woordvoerder van de vliegbasis Eindhoven uit. "Dat komt neer op ruim driehonderd meter. Maar omdat de toestellen zo groot zijn, lijkt het alsof ze heel erg laag overvliegen."
De transportvliegtuigen zijn al enkele dagen aan de gang. Maar omdat de toestellen grotendeels dichtbevolkte gebieden mijden, zijn ze nog niet eerder gezien boven de regio Rijnmond.
De jaarlijkse herdenking van Operatie Market Garden is door de coronauitbraak aangepast. De massale luchtlanding op de Ginkelse heide is geschrapt.