nieuws

Sportvliegtuigje maakt noodlanding in suikerbietenveld bij Den Bommel

Een sportvliegtuigje heeft zaterdag rond het middaguur een noodlanding gemaakt bij het dorp Den Bommel op Goeree-Overflakkee. De piloot van Vliegclub Schiphol zette zijn eenmotorige toestelletje neer in een suikerbietenveld bij de Molendijk, op ongeveer 500 meter van de dichtstbijzijnde boerderij.
Tijdens de vlucht veranderde de oliedruk door nog onbekende oorzaak. De piloot zag daarop geen andere mogelijkheid dan het maken van een noodlanding.
Het toestel is de PH-TDS, een Diamond DA40 TDI die in 2013 door de vliegclub in gebruik werd genomen. Op de website van de club wordt het vliegtuigje 'onze trots' genoemd. De piloot was 's ochtends vertrokken vanaf Schiphol.
Het toestel maakte een flinke smak. Het onderstel en de propeller raakten beschadigd. Ook lekte een beetje brandstof uit de linkervleugel. De brandweer heeft er een opvangbak onder geplaatst.
Een woordvoerder van de vliegclub bevestigt dat de piloot ongedeerd is gebleven. Uit voorzorg is de piloot nog wel in een ambulance nagekeken, maar zijn klachten beperken zich tot spierpijn. De eigenaar van Vliegclub Schiphol is blij dat het bij materiële schade is gebleven en dat de vlieger er goed vanaf is gekomen.
Zaterdagmiddag is het wrak weggetakeld en bij een boerderij in de buurt op het erf geplaatst. Zondag wordt het toestel ontdaan van zijn vleugels en teruggebracht naar Schiphol.
Wat precies tot de motorproblemen heeft geleid, laat de vliegclub nog onderzoeken.