nieuws

Rotterdamse studentenvereniging RSC neemt 'harde sancties' tegen studenten die politie bekogelden

Het Rotterdamsch Studenten Corps (RSC) kondigt harde sancties aan tegen studenten die afgelopen weekend een illegaal huisfeest hielden in Rotterdam-Oost. Bij het feest waren zeker 55 mensen aanwezig. Toen de politie het feest wilde beëindigen, werden agenten met huisvuil bekogeld.
Pita Elhorst, president van het RSC, vindt dat de studenten die zich misdroegen hard moeten worden aangepakt: "Maar we willen eerst de feiten op een rijtje krijgen. Wat is er precies gebeurd en welke leden waren erbij betrokken? Pas dan kunnen we bepalen welke sancties daar volgens ons strafreglement bij passen. Te denken valt aan een royement of aan een schorsing voor het betreffende huis, zodat ze niet langer de naam van onze vereniging mogen dragen."Lees meer: Rotterdamse studenten bekogelen agenten die optreden tegen illegaal huisfeest

'Erg geschrokken'

Van de aanwezige studenten, werden er 36 door de politie bekeurd voor het overtreden van de coronamaatregelen. De rest wist aan de politie te ontkomen. Het RSC neemt de misdragingen zeer serieus, zegt Elhorst: "We zijn erg geschrokken, zeker omdat er geweld tegen de politie is gebruikt. Dat kan echt niet en hoort niet bij het gedrag dat past bij onze vereniging."
De studentenvereniging probeert samen met de politie en de GGD in kaart te brengen wie er allemaal bij het feest aanwezig waren. "De GGD adviseert alle aanwezigen in quarantaine te gaan en zich te laten testen als ze klachten krijgen."

Waarschuwingsbrief

Daarnaast heeft het RSC een brief gestuurd aan alle studentenhuizen van de vereniging. "We hebben meermaals gewaarschuwd dat er geen huisfeesten mogen worden gehouden. Vandaag hebben we nogmaals een bericht uitgestuurd met een waarschuwing."
"We begrijpen de behoefte aan sociaal contact, maar ook wij hebben ons - net als alle Nederlanders - aan de regels te houden."

Wake-upcall voor studenten

"Wat daar gebeurd is, dat kon niet. Dat weet iedereen en dat weten zij zelf ook wel", zegt de Rotterdamse student Theo. De studenten die zondag bij het feest aanwezig waren, zullen zich volgens hem nu wel achter de oren krabben. "Ik denk dat iedereen een wake-upcall heeft gehad."
"Op het moment dachten ze er waarschijnlijk niet over na, maar het was natuurlijk niet slim en kon echt niet meer nu de cijfers oplopen", vult de Rotterdamse student aan.

Weinig overlast

Ondanks dat er vijftig mensen in het huis aanwezig waren, heeft buurman Charles er maar weinig van gemerkt. "Het verbaasde me dat ze zoveel mensen tegelijk in huis hadden."
De nuchtere buurman is niet blij met de actie van de studenten, maar heeft wel begrip voor ze. "Ik begrijp aan de ene kant van studenten dat ze het ook moeilijk hebben in deze tijd omdat ze heel veel van hun dingen niet kunnen doen. Maar ik weet niet of dat het rechtvaardigt om met zoveel mensen tegelijk in een huis te gaan zitten en een feest te geven."