nieuws

Zorgopleidingen in trek bij nieuwe studenten

In het nieuwe schooljaar hebben meer studenten zich aangemeld voor de MBO-verpleegkundeopleiding. Dat is het tweede jaar dat er een forse stijging is op het Zadkine in Spijkenisse.
"We hebben vijftien procent meer inschrijvingen ten opzichte van vorig jaar", bemerkt bestuursvoorzitter Philippe Raets. "Vorig jaar was al een topjaar met vijftien à twintig procent meer studenten die zorgopleidingen gingen volgen."

Trends

Raets bespeurt twee trends die de stijging in het aantal aanmeldingen verklaren. "Je merkt toch dat jonge mensen kiezen voor een opleiding waarin ze straks ook echt een baan hebben. Door corona zien we een nieuwe trend. Mensen die denken straks geen baan meer te hebben, gaan zich heroriënteren. Ze laten zich dan omscholen."
De trends die Raets noemt zijn voor eerstejaars studente Luna Schoenmakers de reden geweest om te starten met de opleiding tot verpleegkundige.
"Ik zat hiervoor op een andere opleiding. Toen kwam corona en vroeg ik mezelf af wat ik na die opleiding zou willen gaan doen. Ik bedacht toen dat zorg erg belangrijk en erg nodig is. Het lijkt mij mooi om in de zorg werkzaam te zijn."

Online lessen

Maar het coronavirus heeft ook haar impact op de verpleegkunde opleiding. Veel lessen worden online gegeven, en de praktijklessen vinden plaats in kleine groepjes. Dat vinden de nieuwe studenten erg jammer.
"Het is zeker niet wat ik had verwacht", zegt studente Didem Isigibol. "Maar ik mag hopen dat het met de loop van de tijd weer gaat worden zoals de opleiding was. Dus gewoon les op school en niet zoveel online."