nieuws

Eerste zorgpremie bekend: 6,50 euro per maand omhoog

De eerste verzekeraar heeft de premie van de basisverzekering voor volgend jaar bekend gemaakt. De Schiedamse verzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste.
De zorgpremie stijgt daar met 6,50 euro per maand. Je betaalt daardoor straks 124,50 euro voor de basisverzekering. Dat is zo'n 1,50 euro per maand meer dan door het kabinet werd verwacht.
"Het kabinet gaat ervan uit dat wij als verzekeraar per maand drie euro per premiebetaler vanuit de reserves teruggeven", zegt Aad de Groot van DSW. Onverstandig, vindt hij dat. De reserve van DSW is al flink ingekrompen. "We willen de reserves die we hebben liever gebruiken om onverwachte zorgkosten volgend jaar op te vangen."

Dubbele kosten

DSW houdt zeker rekening met onverwachte zorgkosten. "2021 is een onzeker jaar", weet De Groot nu al. "Als er toch een tweede coronagolf komt, en we willen voorkomen dat - zoals dit jaar - de reguliere zorg afgeschaft wordt, zouden we voor dubbele kosten komen te staan. Dan is het des te belangrijker om een buffer te hebben om kosten op te vangen." Dat vindt DSW belangrijker dan nu een premiestijging voorkomen.
Voor dit jaar verwacht De Groot geen problemen wat betreft corona: "In 2020 zijn er veel kosten gemaakt, maar ook minder kosten gemaakt door de reguliere zorg die stil lag. Dat is weg te strepen. In die 6,50 euro is geen mogelijke tweede golf verwerkt, dus dat zal dan op een andere manier opgevangen moeten worden."
Voor lagere inkomens wordt de stijgende zorgpremie deels gecompenseerd door een hogere zorgtoeslag.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl