nieuws

Cultuurwethouder: Museum Rotterdam moet weg uit Timmerhuis

Museum Rotterdam moet sluiten en in een andere vorm op een nieuwe locatie opnieuw beginnen. Doorgaan is volgens wethouder Said Kasmi geen optie. Dat schrijft hij in zijn vandaag gepresenteerde cultuurplan voor de komende jaren. Er komen te weinig bezoekers en de collectie kan niet goed tentoongesteld worden in het huidige pand.
Eerder deze zomer adviseerde de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) de wethouder al dat Museum Rotterdam de deuren beter kan sluiten en zichzelf opnieuw moet uitvinden. De RRKC adviseert het stadsbestuur hoe de cultuursubsidies (jaarlijks ruim 85 miljoen) het beste verdeeld kunnen worden.
Museum Rotterdam - grootste verliezer

Sinds 2016 zit de hoofdvestiging van het Museum Rotterdam in het Timmerhuis vlak achter het stadhuis. Daar wordt het verhaal van de stad verteld met meer dan honderdduizend historische voorwerpen en met foto's en video's. Ook Museum Rotterdam 40-45 NU, aan de Coolhaven hoort erbij. Voor de komende 4 jaar had Museum Rotterdam vijf miljoen euro subsidie gevraagd.
Het stadsbestuur wil 1,7 miljoen euro subsidie geven, van dat geld moet de afgeslankte organisatie de collectie beheren en de locatie ’40 – ’45 NU bij de Coolhaven open houden voor het publiek.
Lees meer: Directeur over sluiting Museum Rotterdam - Dit is pure kapitaalvernietiging
Wethouder Kasmi: “Ik denk dat deze noodgreep, want zo zie ik het, echt nodig is. Anders ben ik bang dat het museum een langzame dood sterft. Dat zou ik niet willen. Het museum trekt niet het aantal bezoekers dat je zou verwachten. En we merken ook dat de collectie nu niet goed tentoongesteld kan worden”.
De collectie zal in het eigen depot worden opgeslagen en de wens is om bij andere musea in de stad dan tijdelijke exposities te houden. Ook zal er iemand aangetrokken worden om een nieuwe visie voor het museum te maken. En er moet gezocht worden naar een nieuwe locatie. "We gaan een kwartiermaker aanstellen, die de komende jaren aan de slag gaat met een nieuwe visie voor het Museum Rotterdam", legt Kasmi uit.
"Hij gaat tegelijkertijd ook op zoek naar een nieuwe locatie. Het is de bedoeling dat de kwartiermaker de collectie de komende jaren op verschillende momenten zichtbaar maakt voor de stad en de Rotterdammers."
Maar waarom het huidige museum niet openhouden, zolang er geen nieuwe ruimte gevonden is? “Omdat het museum openhouden ook ontzettend veel geld kost. Dat geld willen we zo goed mogelijk besteden. Er is voor gekozen om dat geld te steken in andere instellingen die wel allemaal toegankelijker zijn”, aldus Kasmi.
De wethouder is niet bang dat hierdoor er nog minder bezoekers komen naar de exposities van Museum Rotterdam.
Lees meer: Dit zijn de grote verliezers van het Rotterdamse Cultuurplan

Meer verliezers

In de vandaag gepresenteerde cultuurplannen is er ook niet langer subsidie voor onder andere Cameretten, Jazz Internationaal Rotterdam, het Prinses Christina Concours en het Gergiev Festival.
Rotterdam streeft naar een meer inclusieve, innovatieve en samenwerkende culturele sector. Op het gebied van inclusiviteit is nog een inhaalslag te maken.
Wethouder Kasmi: “Voor een stad die zó trots is op zijn diversiteit zouden we koploper moeten zijn op het gebied van inclusiviteit. En hoewel het steeds beter wordt, vragen we daadkracht van de sector in programmering, publiek en personeel om meer inclusief te zijn. Dat gaat niet alleen om kleur, maar ook om sekse, gender en handicap.”
In tegenstelling tot het advies van de RRKC gaat er wel geld naar de Rotterdamse Dakendagen. Ook de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) krijgt subsidie. Het advies was om de daarmee te stoppen, maar dat wil wethouder Kasmi niet. Wel wordt een lager bedrag voorgesteld dan het huidige verleende bedrag.

Nieuwe instellingen

Opvallend aan het nieuwe cultuurplan is dat er veel nieuwe organisaties subsidie krijgen. Ook een aantal die in de afgelopen jaren nieuw waren gaan nu in grotere vorm door. Ook is er voor de komende jaren meer geld voor cultuur in Rotterdam vrijgemaakt. Om een eerlijke beloning voor de medewerkers in de culturele sector te krijgen trekt de gemeente 3 miljoen euro uit.
Rotterdam streeft naar een meer inclusieve, innovatieve en samenwerkende culturele sector. Op het gebied van inclusiviteit is nog een inhaalslag te maken.

Nog niet definitief

Het cultuurplan 2021- 2024 is nog niet definitief. De gemeenteraad praat in oktober en november over de voorstellen en kan dan eventueel nog wijzigingen doorvoeren.
Als Museum Rotterdam definitief dicht gaat, wordt pas aan het eind van het jaar bekend wanneer dat zal zijn.
Lees meer: Vijf voor twaalf voor Museum Rotterdam - Niemand praat over een gesloten museum

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl