nieuws

Rotterdamse wijnkenner is 'Wijnvrouw van het jaar'

De uitreiking in Ahoy
De uitreiking in Ahoy
De Rotterdamse vinoloog en wijnschrijver Magda van der Rijst is dinsdag verkozen tot 'Wijnvrouw van het jaar'. Dat gebeurde op de horecabeurs Gastvrij Rotterdam in Rotterdam Ahoy. Van der Rijst is blij. "Ik ben wijnvrouw en dat hoop ik nog jaren te zijn."
De titel is bestemd voor vrouwen die 'met hun werk, passie, kennis of creaties de wijnwereld nog mooier maken'. Het afgelopen jaar is elk kwartaal een wijnvrouw van het seizoen genomineerd, uit die vier vrouwen kwam Van der Rijst als winnares naar voren.

Terechte winnares

Volgens de jury is ze de terechte winnares, omdat ze al jaren een belangrijke rol speelt bij het verbreden van de wijnkennis in heel Nederland. Ook behoort ze tot de beste en meest precieze wijnproevers van het land.
Volgens Van der Rijst is haar werkveld nog altijd een mannenwereld, zei ze dinsdagmorgen op Radio Rijnmond. "Er komen steeds meer vrouwen, maar we hebben nog een duwtje nodig."
Lees meer: Deze Rotterdamse wijnkenner maakt kans op de titel 'Wijnvrouw van het Jaar'
"We hebben nog niet zoveel wijnmakers in Nederland, dus je komt terecht bij vrouwelijke importeurs, sommeliers, docenten en wijnschrijvers. Vorig jaar zat tussen de finalisten ook een wijnmaker", zei Van der Rijst. "Het maken van wijn gaat steeds beter. Natuurlijk door het klimaat, maar ook wel door de kennis die mensen hebben van druivenrassen die bijvoorbeeld beter bestand zijn tegen schimmels door het vochtige weer.