nieuws

Ministers willen hogere maximumstraf voor doodslag na vonnis dood Hümeyra

Als het aan minister Grapperhaus van Justitie en minister Dekker van Rechtsbescherming ligt, gaat de maximale straf voor doodslag omhoog van 15 naar 25 jaar. Donderdag komt daarvoor een wetsvoorstel, schrijft De Telegraaf.
Er is al langer kritiek op de strafmaat voor doodslag, met name op het verschil met de maximale straf voor moord. Daarvoor kan een rechter 30 jaar gevangenisstraf of levenslang geven, twee keer zoveel als voor doodslag.
Zowel bij moord als bij doodslag is opzet in het spel, maar om iemand voor moord te veroordelen, moet zijn bewezen dat de dader niet in een opwelling handelde, maar een plan had: voorbedachte rade.
Lees meer: Justitie laat camerabeelden doodschieten Hümeyra zien om moord te bewijzen
Na de veroordeling van Bekir E., de man die de 16-jarige Hümeyra op haar Rotterdamse school doodschoot, laaide de discussie over de strafmaat weer op. De rechtbank in Rotterdam riep de politiek toen op de maximale straf voor doodslag te verhogen. Daarna deed de top van justitie dezelfde oproep.
Lees meer: Vonnis dood Hümeyra: rechter wil hogere straf voor doodslag
Bekir E. kreeg 14 jaar cel en tbs voor doodslag, omdat niet kon worden bewezen dat de dood van Hümeyra een vooropgezet plan was.