nieuws

Russische onderzeeboot in brand in Vlaardingen

In Vlaardingen woedde donderdagmorgen brand op het terrein van een recyclingbedrijf bij de Koggehaven. Er kwam even veel zwarte rook vrij. Rond 08:45 uur was de brand onder controle, volgens de brandweer.
De brand ontstond tijdens de sloop van een oude onderzeeboot op het terrein van Jansen Recycling Group. Daarbij is brand ontstaan in een restje brandstof dat nog in de boot zat, zegt de brandweer.
"Er waren vanmorgen sloopwerkzaamheden", zegt een woordvoerder van de brandweer. "Daarbij werd geslepen en zijn wat vonken vrijgekomen en in de diesel beland. Dat is gaan branden."
Het zou gaan om de Russische onderzeeër van het type Foxtrot. Bij de werkzaamheden werd onder meer asbest uit het schip gehaald. Volgens het recyclingbedrijf was de sloop van de onderzeeboot al bijna klaar.
"Het schip is nu nog maar dertig meter lang", zegt de brandweer. "Je kan het het beste vergelijking met een lege oliepijp of iets dergelijks met ramen erin. We gaan nu kijken of álle brandhaarden echt helemaal uit zijn. Dat duurt nog wel even."
Het schip heeft jarenlang in Amsterdam gelegen, zonder dat duidelijk was wie de eigenaar was. Eerder dit jaar werd het naar Vlaardingen gesleept.
De brand heeft geen gevolgen voor het scheepvaartverkeer.
Lees meer: Vlaardings bedrijf sloopt oude Russische onderzeeer