'Samir A. had spilfunctie in financiering terrorisme'

Samir A. blijft langer in de cel zitten. Dat heeft de rechter donderdag besloten. De Rotterdammer wordt verdacht van het financieren van terrorisme in Syriƫ.

Volgens justitie heeft hij tussen de anderhalf en twee ton overgemaakt naar vrouwen in Syrië. Die zouden actief zijn geweest in het kalifaat van IS.

Samir A. zegt dat het om humanitaire hulp ging. De vrouwen zouden onder slechte omstandigheden in kampen verblijven. Het geld was voor medicijnen, brandstof en speelgoed voor de kinderen, zo stelt hij.

Justitie gaat uit van veertien vrouwen die bijna allemaal op de terrorismelijst staan. Dat betekent dat zij bij terugkeer in Nederland worden berecht. "Waarom geeft hij nou uitgerekend steun aan deze vrouwen, die op de lijst staan? In die kampen zitten nog steeds IS-strijders"

Samir A. zegt dat het gestuurde geld ook is gebruikt om vrouwen uit de Syrische kampen te smokkelen. "Het is altijd de bedoeling geweest de vrouwen naar Nederland te halen", zei hij donderdag in de Rotterdamse rechtszaal.

Kinderen sterven

Maar volgens justitie is geen van de vrouwen in Nederland aangekomen. Zij vreest daarom dat de vrouwen juist uit het zicht raken en berechting ontlopen. "Waarom werkt hij niet samen met hulporganisaties?", vraagt het OM zich af. Advocaat Tamara Buruma: "Mijn cliënt vindt het een overheidstaak om dit te regelen. Dat gebeurt niet en daarom doet hij het, omdat hij er niet mee kan leven dat er kinderen sterven."

Volgens justitie had de 34-jarige Samir A. een spilfunctie bij het financieren van terrorisme en had hij veel internationale contacten. De Rotterdammer is eerder veroordeeld voor terrorisme. Hij kreeg negen jaar cel voor het beramen van een aanslag.

Justitie zegt aanwijzingen te hebben dat hij nog steeds contact heeft met IS-ronselaars. "Tijdens rechtszaken zat hij in hun midden op de publieke tribune." Op zijn telefoon zou ook IS-propaganda zijn gevonden.

Samir A. zit inmiddels drie maanden vast. In december is er een volgende zitting.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: